Petak, 1. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Policajac optužen za ubistvo Georgea Floyda pojavio se na sudu

Preuzmite sliku

Sutkinja je Dereku Chauvinu postavila kauciju na najmanje milion dolara uoči izuzetno očekivanog suđenja

Otpušteni policajac iz Minneapolisa koji je prošlog mjeseca klečao na vratu Georgea Floyda, u ponedjeljak se prvi put pojavio na sudu zbog optužbi vezanih za smrt crnca, prenosi Anadolu Agency (AA).

Derek Chauvin se zbog pandemije koronavirusa pred sutkinjom pojavio putem video veze. Sutkinja Jeannice Reding postavila je Chauvinu kauciju na milion dolara uz određene uslove, odnosno na 1,25 miliona dolara bez njih.

Na snimcima hapšenja vidi se kako Chauvin kleči na vratu Floyda gotovo devet minuta, zanemarujući njegove uzvike da ne može disati, nakon čega je žrtva izgubila svijest.

Keith Ellison, državni advokat države Minnesota, proširio je optužnicu protiv Chauvina prošle sedmice. Chauvin se sada suočava s optužbama za ubistvo i ubistvo drugog stepena. Optužio je i trojicu policajaca koji su bili na licu mjesta za pomaganje i podržavanje.

Ogorčenost javnosti zbog Floydove smrti pokrenula je proteste protiv policijske brutalnosti i rasizma kako u Sjedinjenim Američkih Državama, tako i širom svijeta.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,