Utorak, 27. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Pogledajte gdje je Google navigacija odvela nesretnu porodicu: Mislili smo da ćemo umrijeti

Preuzmite sliku

Da ponekad baš nije pametno potpuno se pouzdati u navigaciju pokazuje bizaran slučaj koji se dogodio jednoj porodici iz Australije 8. augusta.

Gotovo svi mi koji koristimo navigaciju, bilo u automobilu ili na mobitelu, imali smo slučaj da nas je ona dovela negdje gdje nismo željeli, na puteve koji baš nisu pogodni za vožnju automobilom, u neko polje ili tuđe dvorište, no ono što se dogodilo nesretnim Australcima bilo je zaista vrlo opasno i neugodno.

Prema saopćenju policije iz australskog Novog južnog Wales, čitava porodica je prijavljena kao nestala 8. augusta nakon što se nisu vratili u mjesto Packsaddle nakon putovanja u Queensland 7. augusta. To je pokrenulo veliku potražnu akciju koja je obuhvatila područja Tibooburre, Broken Hilla, Wilcannije, and Packsaddlea i okoline.

U potragu su uključeni policija, vatrogasci, službe spašavanja i brojni volonteri, a sve je urodilo plodom kada je njihov Hyundai Tucson lociran helikopterom otprilike 50 km jugoistočno od mjesta Tibooburra 9. augusta. Porodica je spašena i helikopterom prevezena na sigurno.

Iako se sumnjalo na otmicu ili još gori scenarij, nestanak je izazvao Google Maps koji ih je uputio prečicom preko makadama. Kako nisu poznavali okolinu vjerovali su da je to najbolji put sve dok makadam nije postao vrlo loš. Naposljetku su zaglavili u blatu te se automobil više nije mogao pomaknuti. Nalazili su se usred ničega, a vozač Darian Aspinall je nakon spašavanja medijima izjavio: “Iskreno, mislio sam da ćemo umrijeti.”.

Aspinall je objasnio da su se nalazili kilometrima udaljeni od bilo kakve civilizacije, da nije bilo signala za mobitel te da nisu mogli pozvati pomoć. Porodica je hodala kilometrima kako bi pronašla pomoć ali nisu bili uspješni. Sve je bilo zaista zastrašujuće jer su imali sam litru vode. Zbog toga su dehidrirali, ali naišli su na lokvu vode koja ih je spasila i pomogla da ostanu živi dok pomoć nije stigla.

Svi članovi porodice nisu povrijeđeni i dobro se osjećaju, a sudbina napuštenog Hyundaija još se ne zna. On moguće još čeka na spašavanje zaglavljen u blatu usred makadama.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,