Utorak, 28. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Planirala otići na hadž i ušteđevinu stavila u kutiju za keks, ispostavilo se da to nije bila pametna ideja

Preuzmite sliku

Starijoj ženi iz Malezije termiti su potpuno progutali čitavu životnu ušteđevinu vrijednosti od oko 8.700 dolara, oko 15.520 KM koju je sakrila u kutiju u kojoj su prethodno bili keksi.

Njen unuk Khairul Azhar postavio je objavu na Facebook, napominjući da je njegova nana planirala da ode na hadž u Meku 2024. godine, prenosi NYP.

Međutim, njene snove o putovanju u svetu zemlju srušili su termiti koji su sažvakali novčanice na komadiće. Na pratećim fotografijama se vide iskrivljene zelene novčanice, isječene u obliku listova.

Kairul, koji živi u Kelantanu, rekao je da je pokušao da spasi situaciju slanjem polovine uništenih novčanica Centralnoj banci Malezije u nadi da će ih zamijeniti, dok, kako je naveo, druga polovina se ne može spasiti.

Kako je naveo, možda je to bio znak da njegovoj nani nije suđeno da ode u Meku. On je apelovao na druge da se uzdrže od čuvanja novca kod kuće, da ne bi doživjeli sličnu sudbinu.

Prema pisanju njujorškog lista, ovo nije prvi put da termiti unište nečiji novac, koji često sadrži celulozu.

Kineskinji su 2013. termiti uništili 65.000 dolara ušteđevine, podsjeća list. Septembarska anketa u kojoj je učestvovalo 2.000 odraslih Amerikanaca pokazala je da 51 posto ljudi drži gotovinu u svojim domovima, u prosjeku 1.010 dolara po osobi.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje