Srijeda, 29. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Pfizer razvio pilulu protiv korone, kaže da smanjuje hospitalizacije i smrti za 89%

Preuzmite sliku

Pfizer je saopćio da je njegov lijek protiv covida-19 djelotvoran 89 posto u prevenciji rizika hospitalizacije i smrtnog ishoda, na što ukazuju prvi rezultati kliničkih ispitivanja.

“Prijelazna analiza je pokazala da se za 89 posto smanjuje rizik hospitalizacije i smrtnog ishoda u vezi s covidom-19 od bilo kojeg uzroka u odnosu na placebo, kod pacijenata koji su primali lijek prva tri dana nakon pojave simptoma”, navodi Pfizer u saopćenju, prenosi AFP.

Ti rezultati premašuju one koje je objavio Merck & Co za svoj lijek molnupiravir, za koji se pokazalo prošli mjesec da je prepolovio izglede smrti ili hospitalizacije za pacijente oboljele od covida, koji imaju visoki rizik za teško obolijevanje. Antivirusni lijekovi predstavljaju dodatak vakcinama koja štite od covida-19.

Šta kaže kliničko ispitivanje?

Prvi rezultati Pfizera temelje se na kliničkim ispitivanjima na nešto više od 1200 pacijenata koji su imali covid-19 i rizik za razvoj težeg oblika bolesti, poput pretilosti ili dobi. Kroz nekoliko dana od pojave prvih simptoma, dio njih primio je Pfizerov lijek, a ostali placebo.

Pokazalo se da je 0.8 posto onih koji su dobili Pfizerov lijek u rok od tri dana od pojave simptoma bilo hospitalizirano, a niko nije umro u razdoblju od 28 dana od tretmana. U usporednoj skupini za placebo pacijente takvih je bilo 7 posto, uz sedam smrtnih slučajeva.

Konačni podatci ni Pfizera i niti Mercka još nisu dostupni. Pfizer je objavio da planira predati prve rezultate za svoj lijek “što je prije moguće” Američkoj agenciji za hranu i lijekove (FDA) prije nego zatraži autorizaciju.

Ova Pfizerova objava stigla je samo dan nakon što je objavljeno da je Ujedinjeno Kraljevstvo postala prva država koja je odobrila lijek molnupiravir protiv koronavirusa koji je razvila američka farmaceutska kompanija Merck & Co.

 • Šta je molnupiravir i koliko je učinkovit?

  Šta dosad znamo o lijeku Merck & Co-a? Mnogi smatraju da je molnupiravir odlično rješenje jer se tako možemo liječiti protiv koronavirusa, a da pritom ne boravimo u bolnici, navodi CNN.

  Naime, kada se pacijentu dijagnosticira zaraza covidom-19, on može započeti terapiju ovim lijekom i dva puta dnevno tokom pet dana uzimati četiri kapsule od 200 miligrama (ukupno 40 tableta).

  “Za razliku od vakcina, koja izazivaju imunološki odgovor, molnupiravir ometa replikaciju virusa”, rekao je Sanjaya Senanayake, specijalist za zarazne bolesti sa sveučilišta Australian National University.

  Preliminarni rezultati treće faze kliničkih ispitivanja, koje je provodila tvrtka Merck na više od 700 nevakcinisanih pacijenata, pokazali su da bi pilula mogla smanjiti rizik od hospitalizacije ili smrti za približno 50%, u usporedbi s pacijentima koji su uzimali placebo.

  Sudionici su tokom ispitivanja dobili tabletu ili placebo unutar pet dana od početka simptoma zaraze, a u roku od 29 dana niko od onih koji su dobili molnupiravir nije preminuo, za razliku od osam ispitanika koji su primili placebo.

  Faze kliničkih ispitivanja

  Da bi bili odobreni, vakcina ili lijek moraju proći kroz tri faze kliničkih ispitivanja. U prvoj fazi sudjeluje manji broj ispitanika, obično između 20 i 100 (ili rjeđe nekoliko stotina) te se njome utvrđuje preliminarna procjena sigurnosti i učinkovitosti lijeka. U drugoj fazi se učinkovitost vakcine ili lijeka testira na većem broju ispitanika, obično između 50 i 300, te se analiziraju različiti načini imunizacije, odnosno primjene doza.

  U trećoj fazi sudjeluje najveći broj sudionika – od više stotina do više desetaka hiljada, ovisno o bolesti za koju se razvijaju lijek ili vakcina. U ovom trenutku se određeni kandidat uspoređuje s placebom da bi se ispitala stvarna uspješnost razvijene vakcine ili lijeka te se dodatno testira sigurnost i utvrđuju nuspojave.

  Ograničene zalihe

  Kompanija Merck je saopćila kako može proizvesti dovoljno lijeka za 10 miliona tretmana do kraja godine, ali da su velik dio te zalihe već kupile vlade širom svijeta.

  Azijske zemlje pohrlile su s naručivanjem ovog najnovijeg potencijalnog lijeka protiv covida. Prema podacima analitičke kompanije Airfinity, već je najmanje osam zemalja azijsko-pacifičke regije, uključujući Novi Zeland, Australiju i Južnu Koreju, potpisalo ugovore ili su u pregovorima o nabavi lijeka koji proizvodi američka kompanija Merck.

  U oktobru su britanski dužnosnici objavili da su osigurali 480.000 tretmana molnupiravirom.

  “Ovo je historijski trenutak za našu zemlju jer je Velika Britanija sada prva zemlja na svijetu koja je odobrila antivirusni lijek protiv covida-19 koji se može uzimati kod kuće”, rekao je britanski ministar zdravstva Sajid Javid.

  Moguće nuspojave?

  Kompanija Merck za sada nije otkrila pojedinosti o mogućim nuspojavama uzimanja molnupiravira, osim što je navela da je njihova razina bila slična između onih sudionika koji su uzimali lijek i onih koji su primali placebo.

 • S obzirom na to da lijek cilja enzim koji koronavirus koristi za reprodukciju te ubacuje greške u njegov genetski kod, neki stručnjaci smatraju da bi molnupiravir potencijalno mogao uzrokovati mutacije koje dovode do nekih defekata ili tumora.

  Tokom studije su sudionici, i muškarci i žene, dobili upute da koriste kontracepciju ili se suzdržavaju od seksa. Trudnice su bile isključene iz studije. Merck je izjavio da je lijek siguran kada se koristi u skladu s uputama.

  Cijena lijeka

  Za sada nije poznato koliko će azijske zemlje platiti nabavu tih pilula. Sjedinjene Države pristale su platiti 1.2 milijarde dolara za 17 miliona tretmana ako lijek bude odobren.

  Analitičari su utvrdili da bi proizvodnja tretmana molnupiravira, na temelju izračuna cijene sirovina, trebala koštati oko 18 dolara. Dzintars Gotham, koji se bavi analizom pristupa lijekovima, kazao je da je uobičajeno da farmaceutske tvrtke nameću veliku nadoknadu na lijekove, ali je dodao da je ipak bio iznenađen kad je vidio visoku cijenu molnupiravira.

  Merck nije potvrdio jesu li procjene analitičara tačne, ali je u izjavi za CNN naveo da ti izračuni ne uzimaju u obzir troškove istraživanja i razvoja.

  “S obzirom na to da nije za sada odobren za upotrebu u SAD-u, još nismo utvrdili cijenu za molnupiravir. Imamo predugovor s američkom vladom i ta je cijena specifična za određenu količinu molnupiravira te ne predstavlja dogovorenu cijenu za SAD ili bilo koju drugu zemlju”, poručili su iz kompanije. (index.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje