Nedjelja, 21. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Pfizer objavio koliko je zaradio od vakcina i lijeka protiv covida

Preuzmite sliku

Američki farmaceutski div Pfizer potvrdio je u utorak procjene godišnjih prihoda od vakcina i tablete protiv covida 19, prvi puta otkako su ih pustili u prodaju.

Kompanija je objavila da u ovoj godini očekuje 22 milijarde dolara od prodaje tablete protiv covida Paxlovid. Do sada su isticali da ta procjena bazira na tek djeliću njihovih ovogodišnjih proizvodnih kapaciteta.

Prihod od cjepiva koji su razvili u suradnji s njemačkim BioNTechom trebao bi iznositi 32 milijarde dolara, u skladu s dosadašnjom prognozom. Blago su snizili prognozu ovogodišnje prilagođene dobiti, sa 6,35 do 6,55 na 6,25 do 6,45 dolara po dionici, zbog troškova akvizicija i ključnih plaćanja.

Njihovo uključivanje u prognoze zatražila je od nekoliko farmaceutskih kompanija američka Komisija za vrijednosne papire i burze.

Izvršni direktor Pfizera Albert Burla istaknuo je pojačanu potražnju za Paxlovidom u SAD-u u posljednje vrijeme.

“Općenito očekujemo da će novi trendovi poboljšanog pristupa (Paxlovidu) i upiti vlada u uvjetima mutiranja virusa i novih valova zaraze širem svijeta rezultirati rastom narudžbi u sljedećim mjesecima”, rekao je Bourla. (Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,