Četvrtak, 30. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Petogodišnjoj curici kod zubara otkrili tumor zbog rasklimanog zuba

Preuzmite sliku

Amerikanka Hunter iz Everetta u Washingtonu došla je svom stomatologu na redovni pregled i čišćenje kamenca u avgustu 2017. godine.

Stomatologinja dr. Harlyn Sussarla je primijetila kako se jedan od zubića klima, a da s obzirom na dob djeteta ne bi trebao te je naručila rentgenske snimke čeljusti koje su pokazale kako se djevojčici razvio tumor.

 • Porodica je odmah otišla u bolnicu u Seattleu gdje su hirurzi potvrdili kako malena ima neuroblastom, karcinom koji se razvija u živčanom tkivu.

  Liječenje je trajalo 18 mjeseci, a obuhvaćalo je kemoterapiju, zračenje i imunoterapiju. Hunter je danas potpuno zdrava. Njezina majka Kara novinarima je rekla da ju je dijagnoza šokirala jer malena nije pokazivala nikakve znakovi bolesti ni simptome koji bi upućivali da nešto nije u redu.

  – Bila sam izvan sebe. Došla sam zubaru! Kakav tumor? – prisjeća se šoka koji je doživjela.

  Neuroblastom je vrsta tumora koji napada nezrele živčane stanice u tijelu. Najčešće počinje u nadbubrežnim žlijezdama smještenima iznad bubrega, ali može se razviti i na drugim mjestima poput prsa, abdomena ili kralježnice. Simptomi uključuju bolove u trbuhu, bolove u prsima, tamne kolobare oko očiju, povišenu temperaturu i nagli i neobjašnjivi gubitak težine.

  Doktori ga najčešće otkrivaju kod djece starosti oko pet godina ili mlađe. Liječenje ovisi o položaju i veličini tumora, ali može uključivati operaciju, kemoterapiju, zračenje, imunoterapiju ili transplantaciju matičnih stanica.

  American Cancer Society tvrdi kako svake godine otkriju 800 novih slučajeva u SAD-u. Hunter je imala visoko rizičan tumor četvrtog stepena, a 40 do 50 posto oboljelih ne živi duže od pet godina.

  – Saznali smo kako je imala tumor u abdomenu koji se proširio i na kuk, a zatim dalje po tijelu – rekao je njezin otac Jay.

  Tokom sljedećih 18 mjeseci curica je 140 dana bila u bolnici u Seattleu. Na stranici GoFundMe skupljao se novac za pomoć u liječenju. Roditelji su napisali da je Hunter već tad prošla dvije operacije, pet ciklusa kemoterapije, 12 ciklusa zračenja, dvije transplantacije matičnih stanica i šest ciklusa imunoterapije.

  – Liječenje je jako teško i postoji rizik od 90 posto da će Hunter razviti i neku sekundarnu bolest poput leukemije, bolesti bubrega, jetre ili srca – dodaju na stranicama kampanje.

  Međutim bez obzira na borbu, nužno je spriječiti povratak karcinoma, piše. Djevojčica je prošlog mjeseca bila na zadnjem kontrolnom pregledu i ustanovljeno je da je potpuno zdrava. Nedavno je posjetila i svoju stomatologinju i dala joj je karticu na kojoj je napisala: Volim te.

  – Zahvalna sam na činjenici da sam nešto ovakvo pronašla u stomatološkoj ambulanti te da je djevojčica dobila svu medicinsku skrb koju je trebala. Iskreno, svakog dana mislim na nju, kazala je Susarla novinarima. Hunter je nedavno ušla i u kliničku studiju za razvoj cjepiva protiv neuroblastoma čiji cilj je trajno spriječiti povratak bolesti.

  Obitelj je pokrenula humanitarnu akciju za prikupljanje novca za troškove Hunterina liječenja. Treba im oko 50.000 dolara, a uspjeli su skupiti nešto manje od polovice tog iznosa, prenosi KOMO News. (24sata.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , ,