Subota, 18. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Pentagon: Nema planova za slanje trupa u Gazu

Preuzmite sliku

Sjedinjene Američke Države (SAD) ne planiraju slati američke trupe u Gazu kako bi ojačale napore za distribuciju pomoći u opkoljenoj palestinskoj enklavi, saopćio je Pentagon u utorak, javlja Anadolu.

“U ovom trenutku, prema mojim saznanjima, nema planova za slanje bilo kakvih američkih snaga u Gazu”, rekao je novinarima portparol zračnih snaga, general-major Patrick Ryder.

Sjedinjene Američke Države nastavljaju da planiraju potencijalne misije isporuke pomoći iz zraka, rekao je on.

Njegove izjave uslijedile su nakon što je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao da SAD rade na otvaranju pomorskog koridora za isporuku humanitarne pomoći Gazi.

“Ono što vam sada mogu reći je da u koordinaciji s američkim međuagencijskim i međunarodnim partnerima, aktivno razmatramo opcije za pomorski koridor za humanitarnu pomoć u Gazi, uključujući potencijalne komercijalne i ugovorene opcije”, rekao je Ryder, ne dajući dodatne informacije.

SAD su pružile više od 180 miliona dolara humanitarne pomoći Gazi od 7. oktobra, rekao je on, dodajući da Ministarstvo odbrane podržava šire napore američke vlade među agencijama za isporuku pomoći.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,