Petak, 1. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Pas razvio simptome majmunskih boginja nakon što je spavao u krevetu sa svojim vlasnicima

Preuzmite sliku

Mali talijanski hrt razvio je simptome majmunskih boginja nakon što je spavao sa svojim vlasnicima koji su također bili zaraženi tom bolešću, piše poznati medicinski časopis Lancet.

Homoseksualni par iz Pariza razvilo je simptome početkom juna koji su prerasli u lezije koje ukazuju na infekciju majmunskim boginjama. Dvojica muškaraca, u dobi od 44 i 27 godina, koji žive zajedno u poligamnoj vezi, dobili su rane sedam dana nakon seksa s drugim muškarcima.

PCR test pokazao je da je pas također obolio od majmunskih boginja, potvrđujući prvi slučaj prijenosa virusa sa čovjeka na životnju. Daljnje genetsko sekvenciranje pokazalo je da se soj bolesti identično podudara s bolešću koja je zarazila njegove vlasnike.

– Smatram da je pas vjerovatno lizao bolesnog čovjeka i također lizao svoju stražnjicu – rekla je Lynora Saxinger, profesorica na Odjelu za zarazne bolesti na Sveučilištu Alberta na Twitteru, dodajući da postoji “visoka količina virusa u slini”.

Obojica su prijavila nedostatak energije, glavobolju i temperaturu četiri dana nakon prijave u bolnicu.

– Muškarci su potvrdili da su spavali zajedno sa svojim psom, ali bili su oprezni kako bi spriječili svog psa u kontaktu s drugim kućnim ljubimcima ili ljudima – rekli su iz bolnice. (jutarnji.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,