Petak, 12. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Panika u Keniji: 40 pacijenata pobjeglo iz mentalne ustanove

382cMathari-hospital
Preuzmite sliku

Najmanje 40 pacijenata pobjeglo je iz jedne psihijatrijske klinike u Najrobiju (Kenija), a njih 10 se u međuvremenu vratilo u bolnicu, saopštili su zvaničnici.

382cMathari-hospitalTragamo za još 30 mentalno oboljelih pacijenata, koji se nisu vratili. Neki su se vratili svojom voljom, a neke su uhvatili i doveli članovi porodica“, rekao je šef policije Samjuel Anampiu.

Anampiu je dodao da su se dva pacijenta vratila u bolnicu sama, dok je osmoro dovela porodica. Pacijenti su jutros uspjeli da savladaju čuvare ustanove za mentalne bolesti “Matari” i da pobjegnu.

Većina ih je preskočila zid, dok su ostali izašli kroz glavnu kapiju. Kada im se uđe u trag, trebalo bi da prime terapiju“, rekao je Anampiu i dodao da su svi odbjegli pacijenti muškarci. Šef policije smatra da je bjektstvo bilo pažljivo planirano.

Mora da su imali strategiju. Bez pažljivog planiranja, nemoguće je da 75 ljudi provali dvoja vrata, a da više od polovine njih uspije da pobjegne“, objasnio je Anampiu.

Kevin Kemboi, jedan od pacijenata kojeg su članovi porodice vratili u bolnicu, ispričao je da je pobjegao pošto mu je drugi pacijent rekao da su medicinske sestre u bolnici stupile u štrajk.

Samo sam pratio jednog od pacijenata, a zatim sam otišao kući. Kod kuće sam shvatio da sam u drugačijem okruženju. Osjetio sam se kao da me napadaju zmije i odlučio da se vratim. Ovo je mjesto na kojem bi trebalo da budem“, rekao je Kemboi, a zatim zaplakao.

Čuvari bolnice uspjeli su da zaustave oko 35 pacijenata koji su takođe pokušali da pobjegnu, prenose Agencije.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: