Petak, 23. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Pandemija ugasila 43 aviokompanije, slijedi novi val stečajeva

Preuzmite sliku

Poslovanje aviokompanija već je nekoliko godina pod pritiskom, no pandemija korona virusa ove je godine donijela dodatni teret.

Poslovanje aviokompanija već je nekoliko godina pod pritiskom, no pandemija korona virusa ove je godine donijela dodatni teret.

Iako je snažna državna finansijska podrška spriječila da u stečaju završe i neki od najvećih globalnih avioprevoznika, poput njemačke Lufthanse, u idućim mjesecima može se očekivati val stečajeva u tom sektoru, ističu analitičari zračnog prevoza za CNBC, prenosi Fena portal Poslovni.hr.

Podaci kompanije za obradu podataka o turističkom sektoru Cirium pokazuju da su od januara ove godine u svijetu bankrot proglasila 43 komercijalna avioprevoznika.

Za usporedbu, lani je propalo 46 zračnih kompanija, a 2018. njih 56. Veći prevoznici teže preživljavaju. Naime, od 43 bankrotiranih, 20 je u floti imalo više od 10 aviona, dok je lani propalo 12 takvih kompanija, a 2018. njih 10.

“Bez vladine intervencije i podrške imali bismo masovne bankrote u prvih šest mjeseci ove krize. Umjesto toga, imali smo upravljivi broj stečajeva i vrlo malo potpunih gašenja”, ističe Brendan Sobie, nezavisni analitičar kompanije Sobie Aviation.

On ističe da je mnoštvo prevoznika bilo u problemima još prije udara pandemije, ali da sada imaju “bolje šanse za preživljavanje” zbog vladine pomoći.

Trenutna situacija je tako loša da države i nemaju drugih opcija nego pomoći avioprevoznicima, naglašava Rob Morris, analitičar Ciriuma.

Međutim, unatoč finansijskim injekcijama koje pružaju vlade, prognoze za ostatak 2020. “nisu ohrabrujuće”, kaže Morris.

Bankroti kompanija

“Dobar dio bankrota avioprevoznika događa se pri kraju godine”, izjavio je za CNBC.

Prvo i četvrto tromjesečje je najteže jer se većina prihoda ostvaruje u drugom i trećem tromjesečju.

Prije pandemije aviokompanije su pokušale ostvariti što bolje rezultate tokom ljetnih mjeseci kako bi mogle mirno dočekati zimu.

No, sada je glavni cilj preživjeti pod svaku cijenu i vidjeti hoće li ljeto 2021. donijeti višu potražnju, naglašava Morris.

Međunarodna udruga avioprevoza IATA objavila je ove sedmice da će prijevoznici u drugom polugodištu izgubiti 77 milijardi dolara, a tokom 2021. gubiti mjesečno između pet i šest milijardi dolara.

Da situacija u branši nije blistava govori i vijest da je britanski niskotarifni prijevoznik easyJet u četvrtak upozorio da bi ove godine mogao ubilježiti prvi gubitak od osnutka 1995. godine. Kompanija očekuje minus do 1,1 milijardu dolara.

Naime, zbog restrikcija na putovanja zbog korona virusa easyJet ima angažirano tek 25 posto kapaciteta. Kako bi preživjela pandemiju, kompanija je do sada uzela 600 miliona funti vladine pomoći, otpustila 4.500 zaposlenika, prikupila 608 miliona funti od prodaje aviona te dobila 419 miliona funti dokapitalizacije od dioničara. (Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje