Nedjelja, 19. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Palestinski Crveni polumjesec: Izrael prijeti bombardovanjem bolnice Quds u Gazi

Preuzmite sliku

Palestinski Crveni polumjesec objavio je da su izraelske snage zaprijetile bombardovanjem bolnice Al-Quds u Gazi i zatražili da je hitno evakuišu, te da je područje oko bolnice pogođeno jutros, javlja Anadolu. 

“Izraelske snage su zaprijetile bombardovanjem bolnice Quds u Gazi i zatražile od nas da je odmah evakuišemo. Područje oko bolnice je pogođeno od jutra”, saopćeno je iz palestinskog Crvenog polumjeseca.

Broj mrtvih u nemilosrdnom izraelskom bombardovanju Gaze i sukobima na Zapadnoj obali od 7. oktobra dosegao je 7.814, objavila je u nedjelju palestinska državna TV. Među žrtvama izraelskim napadima 70 posto su djeca i žene.

Naveli su i da su povrijeđene 21.693 osobe.

Dok je Gaza pod nemilosrdnim izraelskim zračnim napadima od 7. oktobra, napetosti su porasle i na okupiranoj Zapadnoj obali.

Sukob u Gazi je počeo 7. oktobra kada je Hamas pokrenuo operaciju “Al-Aqsa Flood” – višestruki iznenadni napad koji je uključivao salvu raketnih lansiranja i infiltracija u Izrael kopnom, morem i zrakom.

Hamas je rekao da je napad bio odmazda za napad na džamiju Al-Aqsa i nasilje izraelskih doseljenika nad Palestincima. Izraelska vojska je tada započela nemilosrdno bombardovanje Pojasa Gaze.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u subotu je rekao da su kopnene snage ušle na “vrata Gaze” u “drugoj fazi rata” kako bi uništile Hamasove vojne i upravljačke sposobnosti i vratile zarobljenike kući.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje