Srijeda, 21. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Sljedeće godine pola svijeta izlazi na izbore: Od ovih 5 izbora može zavisiti novi svjetski poredak

Preuzmite sliku

Iduće godine, uključujući tridesetak zemalja koje će birati predsjednika, ovo su pet izbora na koje treba obratiti pažnju.

Trump – Biden repriza

Desetine miliona Amerikanaca glasaće u novembru za novog predsjednika SAD, a po svemu sudeći, ponovo će se suočiti aktuelni predsjednik Joe Biden i bivši Donald Tramp. Ukoliko demokrata ponovo pobijedi, Biden će biti predsjednik do svoje 86. godine. Anketa za anketom pokazuje da većina glasača misli da je prestar da bi obavljao ovu funkciju, iako je Tramp samo četiri godine mlađi. Prije revanša sa Bidenom, Trump mora da osvoji nominaciju republikanske stranke. U toj  trci važi za favorita, bez obzira što se suočava sa raznim suđenjima.

Još šest godina za Putina na čelu Rusije?

Vladimir Putin je bio lider Rusije u protekle 23 godine, a 2020. je izmenio ustav kako bi mogao da ostane na vlasti do 2036. godine, što bi značilo da bi mogao da vlada duže od Staljina. S obzirom na to da je iskoristio situaciju u Ukrajini da privede i ućutka protivnike, male su šanse da će mu neko stati na put do novog šestogodišnjeg mandata, piše Index.hr.

Iako to još nije najavio, svi očekuju da će se kandidovati. Njegov bivši protivkandidat Aleksej Navaljni služi kaznu od 19 godina zatvora, a ukrajinski ratni veteran i nacionalistički bloger Igor Girkin najavio je svoju kandidaturu, ali je i on bio u zatvoru.

Evropski ispit za populiste

Više od 400 miliona birača iz 27 zemalja Evropske unije biraće u junu 720 članova Evropskog parlamenta. Desničarski kandidati ohrabreni su pobjedama evroskeptika Geerta Wildersa na izborima u Nizozemskoj i prošlogodišnjeg trijumfa talijanske premijerke Giorgie Meloni. Pozdravljajući Wildersovu pobjedu, francuski krajnje desničarski zastupnik u Europskom parlamentu Jordan Bardella napisao je na Facebooku: “Dajte nam taj juni 2014.”

Izbori u Indiji

Skoro milijardu Indijaca glasaće u aprilu i maju na izborima na kojima premijer Narendra Modi i njegova nacionalistička partija traže treći mandat. Modijeva politička karijera i uspjeh zasnovani su na podršci indijskih hinduista i, kažu kritičari, na raspirivanju neprijateljstva prema muslimanskoj manjini u zemlji. Uprkos gušenju građanskih sloboda, Modi izlazi na izbore kao izraziti favorit, a njegove pristalice mu pripisuju zasluge za jačanje pozicije Indije na globalnoj sceni. Indija je u augustu postala tek četvrta nacija koja je spustila bespilotnu letjelicu na Mjesec, poslije Rusije, SAD i Kine, i planira da pošalje čoveka na Mjesec do 2040. godine.

Meksiko bi mogao da dobije prvu ženu predsjednika

Bivša gradonačelnica Mexica Claudia Sheinbaum kandidovala se u ime stranke Morena aktuelnog predsjednika Andresa Manuela Lopeza Obradora, koji nema pravo na novi mandat.

Njena suparnica Xochitl Galvez izabrana je da predstavlja oporbenu koaliciju Široki front za Meksiko. Odnese li ijedna od njih pobjedu, postat će prvom predsjednicom te zemlje s tradicijom mačizma.

U utrku se nedavno uključio i mladi guverner države Nuevo Leon Samuel Garcia. Ankete pokazuju da je Sheinbaum favorit.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje