Subota, 13. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ovo je najbogatije selo na svijetu: Imaju vile, ogromnu svotu novca na računu, ali ako izađu iz mjesta gube sve

Preuzmite sliku

Selo Huaksi, vodio se kao najbogatije selo na svijetu, na prostoru od 240 hektara unutar Kine, te se za njega kaže kako je “komunistički raj”.

Poznato je po visokom životnom standardu svojih građana koji uživaju u luksuzu ali samo dok su u selu. Čim ga napuste, gube sve privilegije. Huaksi je poznato pod nazivom “Prvo selo pod nebom” i nalazi se u provinciji Điangsu. Danas ima oko 2.000 stanovnika i svi oni žive u identičnim vilama i, navodno, svi imaju po 250.000 dolara u banci.

Pored toga, svi posjeduju luksuzne automobile, zdravstvenu zaštitu i besplatno obrazovanje. Posebno je zanimljiva činjenica da svi stanovnici dobijaju ulje za kuhanje.

Pedesetih godina prošlog vijeka, selo je imalo samo oko 600 stanovnika a napredak im je omogućio nekadašnji sekretar Komunističke partije, Vu Renbao, koji je pokrenuo posao sa aluminijumom i osnovao 12 kompanija. Otprilike trećina prihoda sela dolazi od industrije gvožđa i čelika.

  • Huaksi uvozi sirovine iz Indije i Brazila, a zatim izvozi svoje proizvode u više od 40 zemalja. Drugi dio prihoda dolazi od fabrika tekstila kojih ima 80 gdje uglavnom rade žene. Ali svi stanovnici se moraju pridržavati strogih društvenih smernica. Radi se sedam dana u nedelji, najčešće u industrijskom sektoru.

    Selo ne mogu da napuste, a ako to učine – sve gube. Novac ne mogu da ponesu sa sobom. U selu ne postoje klubovi i barovi i strogo su zabranjena droga i kockanje. Kako građani stalno rade i ne mogu da putuju, u selu se nalazi Svjetski park s repilikama svih slavnih građevina, poput Kipa slobode, opere iz Sidneya, Kineskog zida. Tu je i soliter od 328 metara, sa 60 spratova u kojem se nalazi 826 soba.

    U prizemlju se nalazi skulptura bika koja je napravljena od čistog zlata. Selo se nada da će unaprijediti turizam u narednom periodu. Prema procjenama, godišnje ga posjeti oko dva miliona turista.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: ,