Nedjelja, 26. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ove godine je juli bio jedan od najtoplijih dosad zabilježenih u svijetu

Preuzmite sliku

Prošli je mjesec bio jedan od najtoplijih jula mjeseca dosad zabilježenih u svijetu, objavila je u utorak Svjetska meteorološka organizacija (WMO), specijalizirana UN-ova agencija a sa sjedištem u Ženevi.

“Možemo reći da je ovogodišnji juli jedan od tri najtoplija dosad evidentirana, a istovremeno je intenzivan i dugotrajan toplotni val, kako smo se svi mogli uvjeriti, pogodio brojne dijelove Evrope”, rekla je glasnogovornica WMO-a Clare Nullis na konferenciji za novinare.

U saopćenju za medije Svjetske meteorološke organizacije, koja se poziva na podatke Službe Copernicus o klimatskim promjenama, pojašnjava se da je juli 2022. bio tek neznatno hladniji od jula 2019., ali i malo topliji od jula 2016.

“Ali temperaturna razlika između spomenuta tri mjeseca bila je doista vrlo mala”, rekla je Nullis, dodavši da je “odstupanje manje od granice pogreške”.

Globalno je temperatura zabilježena u proteklom mjesecu za 0,4 stepeni Celzija premašila onu zabilježenu u referentnom periodu od 1991. do 2020. godine.

A sve to uprkos prisutnosti prirodnog fenomena La Niñe, koji je, prema WMO-u, “trebao imati efekat hlađenja”.

Prošli je mjesec WMO pozvao svjetske čelnike “da se probude” i shvate da Evropa prolazi kroz niz neuobičajenih toplotnih valova koji će, zbog klimatskih promjena postajati sve češći i javljat će se kontinuirano bar do godine 2060. godine. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,