Srijeda, 28. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Otkriveno što je sve američka vlada pronašla na imanju Donalda Trumpa

Preuzmite sliku

Američka vlada pronašla je više od 300 dokumenata s oznakama tajnosti na imanju bivšeg predsjednika Donalda Trumpa na Floridi, uključujući materijal CIA-e, Agencije za nacionalnu sigurnost i FBI-a, izvijestio je New York Times pozivajući se na više osoba upućenih u to pitanje.

Početnu seriju od više od 150 dokumenata označenih kao tajne pronašao je Nacionalni arhiv SAD-a u januaru, izvijestile su novine. Trumpovi saradnici dali su američkom Ministarstvu pravosuđa drugi set u junu, dok je treća serija zaplijenjena u raciji FBI-a ranije ovog mjeseca, rečeno je.

Ministarstvo pravosuđa nije zasad odgovorilo na zahtjev za komentar, kao ni predstavnici bivšeg predsjednika.

Trump je u ponedjeljak zatražio od federalnog suda da privremeno blokira FBI u pregledu materijala koje je zaplijenio 8. augusta iz njegove kuće u Mar-a-Lagu dok se ne imenuje poseban odbor koji će nadgledati pregled.

Pretraga je dio federalne istrage o tome je li Trump nezakonito uklonio dokumente kada je napustio dužnost u januaru 2021. nakon što je izgubio predsjedničke izbore od demokrata Joea Bidena.

Tokom svoje pretrage, FBI je zaplijenio 11 kompleta klasificiranih materijala u Mar-a-Lagu, od kojih su neki bili označeni kao “vrlo povjerljivi” – najviši nivo tajnosti rezervirana za najstrože čuvane podatke američke nacionalne sigurnosti i koji se mogu pregledati samo u posebnim državnim ustanovama.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje