Petak, 12. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Oslobođeno 39 palestinskih žena i djece koji su držani u izraelskim zatvorima

Preuzmite sliku

U okviru sporazuma o razmjeni zatvorenika između Izraela i Hamasa, iz izraelskih zatvora je oslobođeno 39 palestinskih zatvorenika, uključujući 24 žene i 15 djece.

Kako javlja dopisnik Anadolu, ubrzo nakon što je prva grupa od 13 zarobljenika koje je Hamas oslobodio stiglo u Izrael, 39 palestinskih zatvorenika iz zatvora Ofer na okupiranoj Zapadnoj obali predato je službenicima Međunarodnog komiteta Crvenog križa.

 • Stotine Palestinaca okupilo se ispred zatvora Ofer u gradu Ramallahu na Zapadnoj obali kako bi dočekali zatvorenike.

 • Pripadnici izraelske vojske rastjerali su Palestince koji su čekali ispred zatvora koristeći suzavac i šok bombe. Palestinci su odgovorili bacanjem kamenja na izraelske snage.

  Desetine Palestinaca bili su pod utjecajem suzavaca te im je na mjestu događaja ukazana ljekarska pomoć.

 • Prema sporazumu o humanitarnoj pauzi u Gazi, ukupno 50 Izraelaca koje drži Hamas biće oslobođeno u zamjenu za 150 palestinskih zatočenika u izraelskim zatvorima.

 • Četverodnevna humanitarna pauza između izraelske vojske i Hamasa stupila je na snagu jutros u svim područjima Pojasa Gaze, privremeno zaustavivši napade radi razmjene zarobljenika i slanja pomoći.

 • Od početka izraelskih napada na Gazu 7. oktobra ubijeno je 14.854 Palestinaca, od čega više od 6.150 djece i preko četiri hiljade žena.

  U Izraelu je ubijeno 1.200 ljudi, uključujući više od 310 vojnika, a 5.132 osobe su povrijeđene.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje