Četvrtak, 30. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Operacija “Maslinova grana”: Turske snage granatiraju položaje terorista

Preuzmite sliku

Preko graničnog prelaza Oncupinar u Kilisu, gradu na jugu Turske, večeras je prošao konvoj sa vojnim vozilima turskih snaga, koji se zaputio prema sirijskom gradu Azazu, javlja Anadolu Agency (AA).

U okviru operacije “Maslinova grana“ ranije je u turski Kilis dopremljen veliki broj oklopnih vozila kao i kamioni natovareni haubicama.

U večeranjim satima u subotu konvoj, sa vojnim vozilima, prešao je preko graničnog prijelaza Oncupinar te se zaputio prema Azazu.

S druge strane, pripadnici terorističke organizacije PYD/PKK u Afrinu otvarali su vatru prema području Kilisa, Islahiye i Hataya u Turskoj.

Turske snage, raspoređene na granici sa Sirijom, uzvratile su na napade terorista.

Iz Generalštaba Turske je poručeno kako je operacija “Maslinova grana“ u Afrinu pokrenuta u okviru turskih prava zasnovanih na međunarodnom pravu i rezolucijama Ujedinjenih nacija, posebno onih koje se tiču borbe protiv terorizma 1624 (2005), 2170 (2014) ve 2178 (2014).

Turska se poziva i na član 51 iz UN-ovog sporazuma, odnosno “pravo na samoodbranu”. Operacija se provodi uz poštivanje teritorijalnog integriteta Sirije.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje