Srijeda, 28. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Očekuje suđenje u Australiji: Banjalučanka Aleksija u stanu krila drogu vrijednu 300 miliona dolara

Preuzmite sliku

Suđenje Aleksiji Vračar (24), porijeklom iz Banjaluke koja je uhapšena u Sidneyu kada su u njenom stanu pronađeni droga vrijedna oko 300 miliona eura, oružje i lažna dokumenta, trebalo bi da počne u lokalnom sudu u Paramati. 

Aleksija Vračar uhapšena je početkom decembra zbog sumnje da je učestovala u organizovanom uvozu “ajsa” (metil-amfetamina). Naime, njeno hapšenje uslijedilo je dva mjeseca nakon što je granična policija u teretnom skladištu u Sidneyu otkrila 768 flašica chili-sosa dopremljenih iz SAD, u kojima je, umjesto sosa, bio metil-amfetamin, piše Blic.

Istraga ovog slučaja pokazala je da je droga trebalo da stigne na adresu na kojoj se nalazi preduzeće Aleksije Vračar. Na vrata Aleksijinog stana istražitelji su zakucali u namjeri da je ispitaju o lažnim dokumentima koje je koristila prilikom otvaranja nekoliko firmi.

Međutim, pretresom njenog stana pronađena je pozamašna svota novca, oružje i droga. U stanu u zapadnom Sidneyu koji je koristila zaplijenjeno je više od 640.000 dolara, jedna skraćena puška, dva poluautomatska pištolja, nekoliko SIM kartica, mobilnih telefona, vagica i mašina za brojanje novca.

  • Pronađeno je i dva kilograma droge MDMA, 264 kilograma kokaina i 337 kilograma kanabisa.

    Na osnovu toga pravosudni organi Australije, osim za trgovinu narkoticima, terete je i za nezakonito posjedovanje oružja i za posjedovanje falsifikovanih isprava na osnovu kojih je osnovala četiri preduzeća koja su služila kao paravan za uvoz narkotika, što dodatno otežava njenu situaciju.

    Skladište

    Pošiljka koja je pronađena u oktobru u skladištu sadržavala je 768 boca chili sosa, a testiranje je pokazalo prisustvo metil-amfetamina u bocama, koji je poznat i kao droga-led. Preliminarna forenzička analiza utvrdila je da boce sadrže oko 400 kilograma metil-amfetamina, čija je procijenjena ulična vrijednost veća od 300 miliona dolara.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje