Ponedjeljak, 20. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Obama nakon uvrede otkazao susret s predsjednikom Filipina

Preuzmite sliku

Američki predsjednik Barack Obama otkazao je susret s filipinskim predsjednikom Rodrigom Duterteom nakon što ga je Duterte opisao vulgarnim rječnikom, objavio je u utorak glasnogovornik Bijele kuće.

Duterte, populist poznat po svojim osebujnim izjavama i svojoj krvavoj kampanji protiv droge u kojoj su hiljade ljudi ubijene, rekao je pred novinarima za Obamu da je “kučkin sin” u ponedjeljak, dan uoči njihova planiranog susreta na samitu ASEAN-a u Laosu.

Obama je saznao za tu uvredu na samitu grupe G20 u Kini, te je na novinskoj konferenciji u Hangzhouu rekao da je svojim savjetnicima kazao da razgovaraju s filipinskim dužnosnicima i utvrde bi li susret s Duterteom mogao uključivati “konstruktivan, produktivan razgovor“. Umjesto s Duterteom Obama će se u glavnom gradu Laosa Vientianeu sastati s južnokorejskom predsjednicom Park Geun-hye.

Obama je doputovao u Laos kao prvi američki predsjednik u historiji koji posjećuje tu zemlju na jugoistoku Azije.

Duterte je pobijedio na filipinskim izborima s obećanjem da će iskorijeniti zločine i zloupotrebu droga, a nakon što je došao na vlast uslijedio je rat protiv droge u kojemu je u posljednja dva mjeseca ubijeno više od 2.400 ljudi, navodnih trgovaca drogom i narkomana. Duterte je rekao da bi bilo “nepristojno” ako Obama na razgovorima s njim pokrene pitanje poštivanja ljudskih prava, te je dodao da bi u tom slučaju morao opsovati Obamu, upotrijebivši filipinski izraz za “kučkin sin“. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,