Četvrtak, 30. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Obama: Grupe popust ISIS-a i Al-Qaede žele prikazati da postoji rat između islama i Zapada

Preuzmite sliku

Američki predsjednik Barack Obama je u utorak odgovorio krugovima koji zagovaraju upotrebu riječi “radikalni islam” u vezi s terorističkim napadima u SAD-u, javlja Anadolu Agency (AA).

Šta nam može donijeti upotreba ove riječi? Šta time može promijeniti? Hoće li nam donijeti garanciju da će ISIS ubijati manje Amerikanaca? Hoće li nam donijeti više saveznika? Odgovor je da se neće desiti ništa od toga. Prijetnja neće biti uklonjena ako se opiše različitim imenom. To je čista politička manipulacija“, kazao je Obama.

Nakon sastanka Vijeća za nacionalnu sigurnost, Obama je novinarima istakao da trenutno ne postoje informacije da je napad u Orlandu usmjeravala strana teroristička organizacija.

Trenutno nemamo bilo kakav podatak koji bi pokazao da je napad u Orlandu usmjeravala strana teroristička organizacija“, kazao je Obama.

U noći sa subote na nedjelju u noćnom klubu u Orlandu u saveznoj američkoj državi Floridi američki državljanin porijeklom iz Afganistana Omar Mateen (29) izveo je krvavi oružani napad u kojem je ubio 49, a ranio 53 osobe, a potom je i on ubijen u razmjeni vatre s policijom.

Obama je istakao kako je jasno da je napadač u Orlandu, kako je kazao, bio veoma radikaliziran i nestabilan mladić.

Vidi se da je riječ o radikaliziranom, bijesnom, nemirnom i nestabilnom mladiću“, rekao je Obama.

Dodao je kako terorističke grupe žele prikazati da se u svijetu vodi rat između islama i Zapada.

Grupe popust ISIS-a i Al-Qaede ovaj sukob žele prikazati kao rat između islama i Amerike i između islama i Zapada. Oni žele pokazati da su lideri preko milijardu muslimana u svijetu. Žele da mi potvrdimo da u ime islama govore u ime milijarde muslimana. To je njihova propaganda“, rekao je Obama.

Kritikovao je i odnos republikanskog predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa prema muslimanima, pitajući se da li bi to značilo da muslimane treba staviti pod nadzor ili diskriminirati na osnovu njihove vjere.

Gdje se to završava? Hoćemo se prema Amerikancima muslimanima početi odnositi na drugačiji način? Hoćemo ih staviti pod specijalni nadzor? Hoćemo li ih početi diskriminirati na osnovu njihove vjere? To nije Amerika koju mi želimo. To nikako ne odražava naše demokratske ideale“, rekao je Obama.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , , , ,