Utorak, 27. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Novi predsjednik Brazila: Brazilci žele knjige umjesto oružja, žele opet imati nadu

Preuzmite sliku

Luiz Inácio Lula da Silva pobijedio je u drugom krugu predsjedničkih izbora Jaira Bolsonara, koji nije uspio osvojiti svoj drugi mandat. Kandidat ljevice Lula je osvojio 50.83 posto glasova, prema 49.17 posto za desničara Jaira Bolsonara, nakon što je prebrojano nešto manje od 99 posto glasova, potvrdio je Vrhovni izborni sud u Brazilu. 

“Pokušali su me živog zakopati, ali ovdje sam”

Lula se nakon objave rezultata obratio svom štabu. Izašao je za govornicu, ali mu je onda zazvonio telefon, pa je obraćanje kasnilo nekoliko minuta dok je završio razgovor.

“Pokušali su me živoga zakopati, ali ovdje sam”, otvorio je svoj pobjednički govor. “Ovo je pobjeda za demokratski pokret, iznad interesa svih strana i ideologija”, dodao je.

 • “Prvo, želim zahvaliti Bogu. Ovi izbori suprotstavili su dvije vrlo oprečne vizije Brazila, a pobjednik je brazilski narod.”

  “Brazilci žele knjige umjesto oružja, žele živjeti dobro, jesti dobro, imati posao i pristup obrazovanju. Brazilski narod želi opet imati nadu. Tako ja shvaćam demokraciju. Želim se boriti protiv rasizma, Brazilu želim mir, demokraciju i dignitet”, rekao je. “Ne postoje dva Brazila. Mi smo jedan narod.”

  Lula je rekao da mu je najveći prioritet još jednom iskorijeniti glad. “Ne treba prihvatiti kao normalno da milioni muškaraca, žena i djece u Brazilu nemaju dovoljno hrane. To će biti golem izazov i potrebno je obnoviti zemlju u svim aspektima.”

  “Brazil se vratio!” zaključio je Lula.

 • Izbori kao referendum o budućnosti Brazila

  Izbori su služili kao referendum o dvjema potpuno različitim – i žestoko suprotstavljenim – vizijama budućnosti Brazila.

  Bolsonaro je obećao da će konsolidirati oštar zaokret udesno u brazilskoj politici nakon predsjedničkog mandata koji je svjedočio jednom od najsmrtonosnijih svjetskih izbijanja pandemije covida-19 i široko rasprostranjenom krčenju šuma u amazonskom bazenu.

  Lula obećava veću društvenu i ekološku odgovornost, pozivajući se na rastući prosperitet svog predsjedničkog mandata 2003.-2010., prije nego što su korupcijski skandali ocrnili njegovu Radničku stranku.

  Oko 120 miliona birača bilo je pozvano dati svoj glas u elektronske glasačke strojeve koje je Bolsonaro bez dokaza kritikovao kao sklone prevarama, izazivajući zabrinutost da možda neće priznati poraz, slijedeći primjer svog ideološkog saveznika, bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa.

  To je dodatno pojačalo napetosti na najpolariziranijim izborima u Brazilu od njegovog povratka demokratiji 1985. nakon vojne diktature protiv koje se Lula, bivši sindikalni čelnik, borio, a koju Bolsonaro, bivši vojni časnik, priziva s nostalgijom. (Index.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje