Petak, 1. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Njemačka ministrica kritikovala iransku vlast: Teheran je na krivoj strani historije

Preuzmite sliku

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock oštro je kritikovala iransko vodstvo u jeku nasilnog gušenja protesta u Iranu izazvanih smrću mlade žene u pritvoru zbog navodnog kršenja islamskog kodeksa odijevanja.

“Svako ko premlaćuje žene i djevojke na ulicama, otima ljude koji ne žele ništa osim slobodnog života, proizvoljno ih hapsi, osuđuje na smrt, nalazi se na pogrešnoj strani historije”, rekla je Baerbock za list Bild am Sonntag.

Baerbock je rekla da će Evropska unija zabraniti ulazak odgovornima za gušenje protesta i zamrznuti njihovu imovinu u bloku. U Iranu se sedmicama protestuje zbog smrti 22-godišnje Mahse Amini, koju je moralna policija u Teheranu privela zbog navodnog kršenja strogih državnih propisa o odijevanju žena.

Protesti postaju sve žešći

Nije jasan tačan uzrok smrti mlade Iranke. Kritičari za njenu smrt krive policijsku brutalnost, dok vlasti insistiraju da je umrla od srčanog zastoja. Od njene smrti se u Iranu i u svijetu protestuje protiv iranskih vlasti i strogih pravila odijevanja.

Protesti postaju sve žešći kako ulaze u četvrtu sedmicu, a promatrači svjedoče sve većem građanskom neposluhu. Sigurnosne snage nasilno guše prosvjede, više je ubijenih i povrijeđenih. (Index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,