Subota, 22. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Netanyahu traži od porodica zatvorenika da lobiraju za njega u MKS-u

Preuzmite sliku

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu zatražio je od porodica izraelskih zatvorenika da izvrše “aktivnosti lobiranja” u njegovo ime protiv moguće odluke Međunarodnog krivičnog suda (MKS) o hapšenju, objavili su izraelski mediji, prenosi Anadolu.

U vijestima izraelske televizije “N12” navedeno je da je Netanyahu kontaktirao Forum talaca i nestalih porodica i zamolio ih da iskoriste svoje veze s MKS-om kako bi spriječili moguću odluku protiv njega i drugih izraelskih zvaničnika.

Navedeno je da su rođaci blizu 100 izraelskih zarobljenika u februaru otišli u Hag, te da su porodice izraelskih zarobljenika od tada uspostavile “prijateljske” odnose sa glavnim tužiocem MKS-a Karimom Khanom.

U izvještaju se navodi da je nakon što je Netanyahu postao svjestan takozvanog “prijateljskog odnosa” između državnog tužioca Khana i porodica, zatražio od administratora Foruma da ubjede Khana da odustane od plana za izdavanje mogućeg naloga za hapšenje.

U jučerašnjem telefonskom razgovoru izraelskog premijera Netanyahua i američkog predsjednika Joea Bidena bilo je govora o mogućem nalogu za hapšenje izraelskih zvaničnika zbog napada MKS-a na Pojas Gaze.

U vijestima na izraelskoj web stranici “Walla” navedeno je da su izraelski zvaničnici u posljednje dvije sedmice postali zabrinutiji zbog toga što se MKS priprema za izdavanje naloga za hapšenje Netanyahua, ministra odbrane Yoava Gallanta i izraelskog načelnika Generalštaba Herzija Halevija.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,