Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Netanyahu razgovarao sa Putinom: Kritikovao je rusku saradnju sa Iranom i antiizraelske stavove

Preuzmite sliku

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu razgovarao je u nedjelju s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i izrazio nezadovoljstvo “anti-izraelskim stajalištima” izaslanika Moskve u Ujedinjenim narodima, navodi se u izraelskom saopštenju.

Rusija je podržala rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a za primirje u Gazi, na koju su Sjedinjene Države u petak stavile veto, piše Reuters.  Govoreći s Putinom, Netanyahu je također izrazio “oštro neodobravanje” ruske “opasne” saradnje s Iranom, navodi se u saopštenju.

“Premijer je naglasio da svaka zemlja koja bi pretrpjela zločinački teroristički napad kakav je Izrael doživio ne bi djelovala sa ništa manjom snagom”, opisao je ured izraelskog premijera detalje telefonskog poziva.

Ipak Netanyahu nije samo kritikovao, nego je izražena i zahvalnost za napore Rusije da oslobodi izraelskog državljanina s ruskim državljanstvom, dodajući da će “Izrael upotrijebiti sva sredstva, politička i vojna, da oslobodi sve otete”.

“Premijer Netanyahu zatražio je da Rusija izvrši pritisak na Crveni križ u korist posjeta i lijekova za naše otete”, zaključuje se u saopćenju.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,