Ponedjeljak, 26. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Netanyahu porodicama zatvorenika: Ne želim da Hamas zna šta govorimo

Preuzmite sliku

“Vjerujem da ni vi ne biste željeli otkriti naše karte pred ovim neprijateljem”, rekao je izraelski premijer na zatvorenom sastanku ratnog vijeća, pokazuju procurjeli snimci.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je tokom zatvorenog sastanka ratnog vijeća s određenim brojem nedavno oslobođenih izraelskih zatvorenika i predstavnicima porodica zarobljenika koji su još uvijek u Pojasu Gaze izjavio da ne želi da Islamski pokret otpora Hamas sazna šta se dešava na sastanku.

U okviru informacija koje su procurile putem izraelskih medija o sadržaju sastanka, kazao je: “Vjerujem da ni vi ne biste željeli otkriti naše karte pred ovim neprijateljem, niti mu otkriti kako radimo i kako svim srcem nastojimo vratiti zatvorenike.”

Čini se da njegovi napori da ih riječima “radimo svaku noć do zore, uključujući sinoć, kako bismo ih doveli” ubijedi da će poduzeti sve potrebne korake za oslobađanje zarobljenika nisu bili uvjerljivi, budući da je jedan od članova porodica zatvorenika u ljutnji odgovorio: “Vi ste ih poslali u Gazu. Na vama je odgovornost i da ih vratite.”

“Suočavamo se s ekstremističkom terorističkom organizacijom, od koje se ne može ništa uzeti osim uz primjenu sile”, kazao je izraelski ministar odbrane Yoav Gallant tokom sastanka.

Žestoki sukob s ratnim vijećem

“Nažalost, ono što je ovdje predočeno realna je mogućnost da se strpimo i čekamo na graničnoj liniji”, dodao je Gallant.

Nadav Eyal je za novine Yedioth Ahronoth i web-stranicu Ynet kazao da je na sastanku došlo do žestokog sukoba, koji je gotovo završio fizičkim obračunom, smatrajući da je odluka o uspostavljanju novog sporazuma za oslobađanje preostalih zarobljenika “odluka koja se teško može podnijeti”.

Među porodicama zarobljenika preovladava mišljenje da ih treba osloboditi što je prije moguće, rekao je Eyal.

Majka jednog od zarobljenika u Gazi, koja je prisustvovala sastanku s ratnim vijećem, izrazila je uvjerenje da sastanak nije najbolje mjesto da čelnici vijeća poslušaju svjedočenja oslobođenih zarobljenika.

“Sigurna sam da oni dobro znaju šta se tamo dešava… Namjera je bila izazvati nestabilnost i stvoriti veliku pometnju koja proizlazi iz psihičkog stanja kroz koje svi prolaze, što dovodi do njihovog kolapsa.” (Al Jazeera)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,