Srijeda, 22. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Netanyahu odobrio nove pregovore o prekidu vatre u Gazi

Preuzmite sliku

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je odobrio nove razgovore o prekidu vatre u Gazi, dan nakon što je Međunarodni krivični sud naložio Izraelu da osigura hitne isporuke humanitarne pomoći stanovnicima enklave.

Iz Kabineta Netanyahua je u petak saopćeno da će novi pregovori o primirju i oslobađanju talaca biti održani u Dohi i Kairu “narednih dana… sa smjernicama za dalji napredak u pregovorima”, više dana nakon što su oni bili u zastoju, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Međunarodni krivični sud u Hagu 28. marta je saopćio da se “Palestinci više ne suočavaju sa rizikom od gladi već je ona prisutna”.

Philippe Lazzarini, direktor agencije Ujedinjenih nacija za palestinske izbjeglice, objavio je na društvenoj mreži X da je presuda “podsjetnik da su ljudi odgovorni za katastrofalnu humanitarnu situaciju u Pojasu Gaze i da se ona pogoršava”.

Sud je u januaru presudio da Izrael mora da obezbijedi “prijeko potrebnu” humanitarnu pomoć Gazi i da spriječi genocid, ali je Izrael odbacio slučaj koji je pokrenula Južnoafrička Republika.

Uprkos obavezujućoj rezoluciji o hitnom primirju, koju je ove nedjelje usvojilo Vijeće sigurnosti UN-a, u petak su nastavljene borbe, između ostalog i u blizini bolnica u Gazi.

Izraelska vojska saopćila je da nastavlja operacije u najvećoj bolnici, Al Shifa, 12. dan zaredom.

Širom enklave, tokom noći su stradale desetine ljudi, saopćilo je ministarstvo zdravlja u Gazi koje kontroliše Hamas, palestinska organizacija koju SAD i Evropska unija (EU) smatraju terorističkom.

Rat je izbio kada je Hamas 7. oktobra napao izraelsku teritoriju i ubio oko 1.200 ljudi, uglavnom civile, i oteo oko 250 talaca, prema izraelskim podacima. U izraelskoj kampanji je poginulo najmanje 32.620 Palestinaca, uglavnom žene i djeca, navodi ministarstvo zdravlja koje kontroliše Hamas u Gazi, čiji su veliki dijelovi razoreni.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje