Utorak, 28. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Netanyahu britanskom šefu diplomatije: Sami ćemo odlučiti kako ćemo odgovoriti Iranu

Preuzmite sliku

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je britanskom ministru vanjskih poslova Davidu Cameronu da će Izrael “samostalno odlučiti” kako će odgovoriti na iranski napad.

Netanyahu je rekao da će njegova vlada “učiniti sve što je potrebno da se obrani”. Britanska vlada nadala se da će razgovori pomoći da se spriječi eskalacija, prenosi BBC.

Netanyahu je više puta obećao da će uzvratiti na neviđeni iranski napad raketama i bespilotnim letjelicama na Izrael ovog vikenda.

Cameron mu je rekao da svaki odgovor treba biti “pametan” i ograničen. Nakon sastanka s Netanyahuom u Jeruzalemu, Cameron je rekao novinarima da je došao kako bi “pokazao solidarnost” nakon “užasnog” napada Irana.

“Nadamo se da će sve što Izrael učini biti ograničeno, ciljano i što je moguće pametnije”, nastavio je.

“Nikome nije u interesu eskalacija i to je ono što sam vrlo jasno rekao svim ljudima s kojima sam razgovarao ovdje u Izraelu”, dodao je Cameron.

Izraelski premijer je poručio nakon sastanka da Izrael samostalno donosi odluke.

“Želim jasno reći – sami ćemo donositi odluke, a Država Izrael će učiniti sve što je potrebno da se obrani.”

Netanyahuova izjava učvrstit će uvjerenje u zapadnim prijestolnicama da je Izrael spreman uzvratiti Iranu.

Cameron će kasnije otputovati na sastanak ministara G7 u Italiju gdje će se zalagati za koordinirane sankcije Iranu.

Ranije je optužio Teheran da “stoji iza toliko zloćudnih aktivnosti” na Bliskom istoku i pozvao druge zemlje da poduzmu mjere za ograničavanje utjecaja Irana.

SAD i Europska unija razmatraju daljnje sankcije, a Izrael poziva svoje saveznike da Korpus iranske Revolucionarne garde (IRGC), glavnu vojnu, političku i gospodarsku silu u Iranu, proglase terorističkom organizacijom.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,