Ponedjeljak, 15. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Nestašica pitke vode u Gazi: Ljudi s kanisterima čekaju satima u redovima

Preuzmite sliku

Iz dana u dan sve teže je doći do pitke vode

Stanovnici Pojasa Gaze koji su izloženi izraelskim napadima sve više se suočavaju i sa problemom nestašice vode.

Na sjeveru Pojasa Gaze, koji je izložen brutalnom izraelskom bombardiranju, iz dana u dan sve teže je doći do pitke vode. Mnogi Palestinci primorani su da svaki dan satima čekaju u redovima sa kanisterima kako bi došli do vode koja život znači.

Palestinci koji žive na sjeveru Gaze pokušavaju doći do vode putem mobilnih rezervoara i vodovodnih cijevi koje su ostale isprekidane u ruševinama porušenih zgrada. Tako mnoga palestinska djeca pokušavaju napuniti vodu iz cijevi koje se vide kod ruševina.

 • Mohammed Suveylim kazao je da moraju svaki dan čekati u dugim redovima da bi došli do vode.

  Palestinac Zeki Salih, koji je čekao u redu za vodu, kazao je da trenutno imaju pristup pitkoj vodi zahvaljujući mobilnim rezervoarima, ali da mogu dobiti ograničene količine vode.

  Abu Nassal al-Medhun ističe da je situacija u Gazi svaki dan sve teža.

  Djevojčica Hala Abu Seif koja nosi vodu kući sa porodicom, rekla je da se u suočavaju sa glađu i da moraju prevaliti dug put da bi došli do pitke vode.

 • Palestinka Umm Iyad pozvala je da se hitno zaustavi rat u Gazi kako bi mogli ponovo živjeti u miru i slobodi.

  Mnogi Palestinci, koji su krenuli s nadom da će pronaći vodu, izrazili su zahvalnost Bogu što su mogli barem nekako doći do vode.

  Izrael je započeo napade na Pojas Gaze nakon 7. oktobra prošle godine i prekograničnog napada Hamasa. Do sada je u Pojasu Gaze ubijeno oko 31.500 Palestinaca.

  Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid, prenosi Anadolija.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , ,