Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

NASA raspisala konkurs: Traži volontere za simulaciju života na Marsu

Preuzmite sliku

NASA se nada da će u bliskoj budućnosti imati astronaute na Marsu. To neće biti lako putovanje jer će boravak na drugom planetu biti izuzetno opasan. Stoga, američka svemirska agencija želi biti što spremnija, a kako bi se spremili, procedura zahtijeva volontere koji će sudjelovati u 12-mjesečnoj simulaciji života na Marsu.

Prva misija CHAPEA (Crew Health and Performance Exploration Analog) započela je već 25. juna 2023., a NASA sada traži sljedeća četiri simul-astronauta koji će zauzeti mjesto astronauta koji već sada prolaze simulaciju. Njihova misija završava 6. juna 2024., a sljedeća misija CHAPEA trebala bi započeti u proljeće 2025.

“NASA traži zdrave, motivirane građane SAD-a ili osobe sa stalnim boravkom koji su nepušači, starosti 30-55 godina i dobro govore engleski kako bi imali učinkovitu komunikaciju među članovima posade i kontrole misije.

Kandidati bi trebali imati snažnu želju za jedinstvenim, korisnim pustolovinama i interes za doprinos NASA-inom radu na pripremi prvog ljudskog putovanja na Mars,” napisala je NASA u objavi.

Prijave se sada mogu podnijeti, a krajnji rok je 2. mart. Proces odabira bit će sličan onom kod astronauta u smislu vještina, a očekuje se da će selekcija trajati između 12 i 14 mjeseci.

Standardni NASA-ini kriteriji za astronaute

“Odabir posade slijedit će dodatne standardne NASA-ine kriterije za kandidate / astronaute. Neophodan je magisterij iz STEM područja kao što su inženjerstvo, matematika ili biologija, fizika ili računarstvo s akreditirane institucije s najmanje dvije godine profesionalnog STEM iskustva ili minimalno tisuću sati upravljanja avionom”, objasnila je NASA, iako bi se mogli uzeti u obzir doktori, ljudi koji trenutno rade na doktoratu STEM nauka i nekoliko drugih skupina.

Tim će morati ići u simulirane svemirske šetnje, izvoditi robotske operacije, održavati stanište, održavati redovni režim vježbanja i uzgajati usjeve za preživljavanje.

Komunikacije s vanjskim svijetom odvijaju se s odgodom od najmanje 20 minuta; na najbližoj udaljenosti, Mars je udaljen samo tri svjetlosne minute, ali na najvećoj udaljenosti udaljen je oko 22 i pol svjetlosne minute.

Ova simulacija govori o poteškoćama

Posada će se morati suočiti s ograničenjima resursa, kvarovima opreme i okolišnim stresovima povrh kašnjenja komunikacije. Iako se mnoga pitanja u prijavama odnose na sposobnost prijavljenih, NASA također pita mogu li kandidati proći bez razgovora sa svojim voljenima u razdoblju dužem od dva tjedna.

Sudionici će za ovu misiju biti plaćeni, ali koliko – nije objavljeno. Ove informacije će biti dostavljene kandidatima u toku procesa provjere, piše IFLScience. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje