Subota, 13. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

NASA otkrila 50 superemitera metana na Zemlji vidljivih iz svemira

Preuzmite sliku

Orbitalni instrument američke svemirske agencije (NASA) otkrio je više od 50 žarišta koja emitiraju metan širom svijeta, što bi moglo pomoći u borbi protiv stakleničkih plinova, prenosi Anadolu Agency (AA).

Iz NASA-e su saopštili da su od postavljanja Izvora mineralne prašine na površini Zemlje (EMIT) na Međunarodnoj svemirskoj stanici u julu, “superemiteri” otkriveni u jugozapadnom dijelu Sjedinjenih Američkih Država, centralnoj Aziji i na Bliskom istoku.

Superemiteri su objekti, oprema i druga infrastruktura, obično u sektoru fosilnih goriva, otpada ili poljoprivrede, koji emituju metan po visokim stopama.

“Suzbijanje emisija metana ključno je za ograničavanje globalnog zagrijavanja. Ovaj uzbudljivi novi razvoj ne samo da će pomoći istraživačima da bolje odrede odakle dolazi do curenja metana, već će i pružiti uvid u to kako se ona mogu brzo zaustaviti”, izjavio je NASA-in administrator Bill Nelson.

David Thompson, EMIT-ov naučnik za instrumente, rekao je da je riječ o jedinstvenoj sposobnosti koja će podići nivo napora u ublažavanju emisija izazvanih ljudskim aktivnostima.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,