Četvrtak, 23. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

NASA-ina letjelica udarila u asteroid i promijenila mu putanju

Preuzmite sliku

NASA-ina svemirska letjelica DART (Double Asteroid Redirection Test) udarila je kasno u ponedjeljak u asteroid Dimorphos i promijenila njegovu putanju, prenosi Anadolu Agency (AA).

Američka svemirska agencija prenosila je sudar uživo kako bi pokazala svijetu test preusmjeravanja asterorida u cilju zaštite Zemlje u budućnosti.

Na izazivanju sudara radilo se sedam godina, a iz NASA-e su željeli vidjeti da li je moguće ručno usmjeriti svemirsku sondu da se sudari s asteroidom i skrene njegovu putanju kako bi spriječila potencijalno katastrofalan udar na Zemlju.

Letjelica je lansirana u novembru 2021. raketom SpaceX Falcon iz zračne baze Vandenberg u Californiji.

U ponedeljak uveče, kontrolori misije ručno su kontrolisali letjelicu kako bi je usmjerili ka asteroidu Dimorphosu udaljenom 10,5 miliona kilometara.

Prije nego što je udario u Dimorphos, DART je povećao brzinu kretanja na oko 24.000 kilometara na sat.

“Ovo je bila zaista teška tehnološka demonstracija koja je udarila u mali asteroid, koji nikada ranije nismo vidjeli, i to na tako spektakularan način”, rekla je vodeća naučnica u misiji Nancy Chabot.

Naučnici će sada upotrijebiti snimljene podatke kako bi vidjeli kakvu je razliku napravio sudar u preusmjeravanju putanje asteroida.

Američka svemirska agencija NASA potvrdila je prošle godine da je planeta Zemlja “sigurna” najmanje narednih 100 godina od asteroida koji je smatran najopasnijim.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,