Srijeda, 22. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Narko bos ubio 20 građana: Koristio društvene mreže da okrivi rivalsku bandu

Preuzmite sliku

Vlasti su u četvrtak saopćile da je masakr 20 građana u južnom Meksiku djelo narko bosa koji je koristio društvene mreže da okrivi rivalsku bandu, javlja Anadolu Agency (AA).

Meksički narko karteli sve više koriste društvene mreže kako bi za napade okrivili rivale i tako doveli u zabludu vlasti i javnost.

Ricardo Mejia, pomoćnik meksičkog sekretara za javnu sigurnost, rekao je u četvrtak da su vlasti izvršile raciju na pet posjeda braće Hurtado, koji posluju pod imenom kartel “Familia Michoacana“. U tim racijama pronađeni su rančevi, luksuzne kuće, životinje poput tigra, zebre, antilope…

U napadu 5. oktobra u gradu Totolapan ubijeni su gradonačelnik, njegov otac i još 18 muškaraca. Odgovornost za napad prvobitno je preuzeta u videu koji se pripisuje skoro izumrloj bandi poznatoj kao “Tequileros“.

Muškarci na mračnom videosnimku rekli su da su izveli napad i da su ponovo zauzeli Totolapan.

Tequileros” su dugo vremena terorisali grad, ali ih je prije mnogo godina protjerala grupa osvetnika za koju se vjeruje da je podržavala “Familia Michoacana“, koja dominira ovim područjem.

Jose Alfredo Hurtado, koji vodi “Familiju Michoacanu” zajedno sa svojim bratom Johnnyjem, nekoliko dana kasnije objavio je video u kojem kaže da je on bio meta pucnjave i da je za dlaku pobjegao.

“Prema istrazi, oni su izvršili masovnu egzekuciju i pokušali da izgleda kao da je neka druga grupa”, rekao je Mejia.

U Meksiku, stanovnici gradova pod pritiskom jednog kartela često osnivaju grupe osvetnika i obraćaju se rivalskim kartelima za pomoć u borbi protiv tlačitelja.

Karteli zarađuju veliki dio svog novca u Meksiku iznuđivanjem plaćanja zaštite od lokalnih farmera i biznismena.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,