Petak, 24. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Napadnuta američka baza u Jordanu: Ubijena tri vojnika, više ranjenih

Preuzmite sliku

Tri američka vojnika su ubijeni, dok je 25 ranjeno u napadu dronom u Jordanu, u blizini granice sa Sirijom.

Američka glavna komanda (CENTCOM) je saopćila da je napadnuta baza koja se nalazi na sjeveroistoku Jordana.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden je izjavio da su napad izvele “radikalne militantne grupe koje podržava Iran”. I ranije su se dešavali napadi na američke baze u ovom dijelu svijeta, ali tada nije bilo žrtava.

“Dok još uvijek utvrđujemo činjenice o ovom napadu, znamo da su ga izvele radikalne militantne grupe koje podržava Iran, a koje djeluju u Siriji i Iraku. Jill (Bidenova supruga) i ja s porodicama i prijateljima ubijenih, kao i Amerikanci širom zemlje, tugujemo zbog gubitka vojnika u ovom prezrenom i potpuno nepravednom napadu”, saopćio je Biden, prenosi BBC.

Ovo je prvi put da su američki vojnici ubijeni u ovoj regiji nakon napada palestinske militantne grupe Hamas na Izrael 7. oktobra. Bilo je napada na američke baze u regiji, ali američka vojska do sada nije prijavila žrtve.

Nekoliko pripadnika američke vojske povrijeđeno je prošle sedmice u raketnom napadu na zračnu bazu Al Asad u zapadnom Iraku.

Američka vojska je za napad okrivila miliciju koju podržava Iran. Kasnije je odgovornost za napad preuzela grupa koja sebe naziva Islamski otpor u Iraku.

Ova skupina je također tvrdila da stoji iza drugih napada na američke snage posljednjih sedmica.

Američka vojska već je izvela napade na neke militantne grupe koje podržava Iran u Iraku nakon što je američko osoblje povrijeđeno u napadima dronovima na američke zračne baze u zemlji.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje