Ponedjeljak, 20. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Napad u Ugandi: Namazao sam se krvlju svojih kolega kako bi se spasio

Preuzmite sliku

Student Julius Isingoma ispričao je za BBC kako je čudom preživio noćni napad osumnjičenih islamističkih pobunjenika na studentski dom u zapadnoj Ugandi.

“Krv svojih mrtvih kolega sam namazao po ustima, ušima i po glavi kako bi napadači pomislili da sam mrtav”, rekao je kada ga je BBC sreo u Opštoj bolnici Bwera u okrugu Kasese.

Oko 40 ljudi – od kojih 37 učenika – ubijeno je u napadu na srednju školu u gradiću Mpondwe u petak uvečer.

Predsjednik Ugande Yoweri Museveni za napad je okrivio Savezničke demokratske snage (ADF), dodajući da su “vjerovatno radili s drugim kriminalcima jer je čuo da je škola imala nekih prepirki”. Nije precizirao, ali je obećao da će loviti militante u njihovim skrovištima preko granice u Demokratskoj Republici Kongo.

ADF još nije komentirao ove navode.

Osnovana je 1990-ih i poznata po pobuni protiv Musevenija i navodnog progona manjinskog muslimanskog stanovništva. Njegov vođa se navodno zakleo na vjernost Islamskoj državi 2016. godine. Ali tek u aprilu 2019. IS je prvi put priznao svoju aktivnost na tom području, kada je preuzeo odgovornost za napad na vojne položaje u blizini granice s Ugandom.

Ova izjava je označila najavu IS-ove “Centralnoafričke provincije” (Iscap). Vjeruje se da je šest studenata oteto dok su se militanti povlačili u DR Kongo.

Julius je bio među šestoro njih koji su uspjeli preživjeti napad koji je trajao nekoliko sati. Nije identifikovao napadače, ali je rekao da su to bili muškarci sa oružjem koji su krenuli u napad oko 22:00 sata po lokalnom vremenu.

Došli su do spavaonice dječaka koju su učenici zaključali nakon što su shvatili da su u opasnosti. “Kada nisu mogli da otvore vrata, bacili su bombu u spavaonicu, a zatim čekićima i sjekirama razbili vrata”, rekao je.

Julius je stajao iza mnogih studenata koji su formirali štit blizu vrata i koji su ubijeni kada su militanti ušli u spavaonicu.

Nedugo nakon toga učenici su vrištali dok su njihove kolege ubijane.

Julius se uspio brzo popeti na vrh kreveta na sprat, ukloniti neke od drvenih dasaka sa plafona, te uskočiti unutra da se sakrije. Odatle je bespomoćno posmatrao kako napadači brutalno ubijaju njegove kolege, da bi potom zapalili dušeke i otišli.

“Bio sam preplavljen dimom i ponovo sam se spustio na pod spavaonice, ali se pri tom čuo udarac”, rekao je. Militanti su to čuli i vratili se.

U tom trenutku Julius je znao da mora izaći živ iz napada.”Ležao sam pored okrvavljenih tijela svojih prijatelja i razmišljao veoma brzo. Onda sam namazao dosta njihove krvi po ušima, ustima i glavi, a kada su militanti došli, provjerili su puls na mojoj ruci i otišli”, ispričao je.

Još jedan preživjeli, Godwin Mumbere, bio je u istoj spavaonici kao i Julius.

Osamnaestogodišnjak je ispričao kako su napadači potom otišli u spavaonicu za djevojčice, izvlačili ih i usmrtili mačetama. Zatim su došli u mušku spavaonicu, razvalili vrata i počeli napadati studente.

Krevet pod kojim se Godwin skrivao je prevrnut, a njegovi prijatelji koji su bili na njemu pali su na pod gdje su i ubijeni. “Napadači su me vidjeli, ali su mislili da sam mrtav”, rekao je za BBC.

Iako su napustili tu prostoriju, ponovo su se vratili u spavaonicu kako bi se uvjerili da su svi mrtvi. “U tom trenutku su me upucali u ruku i zapalili spavaonicu”, rekao je.

Godwina su iz nesvjesti vratili povici drugog studenta koji je rekao da umiru.

Istrčao je iz doma, popeo se na školsku kapiju i kroz plantažu kakaa otrčao do obližnje željezarije. Došao je do lože i sakrio se ispod vozila gdje je ostao sve dok pomoć nije došla. Clarice Bwambare, viši administrator Opće bolnice Bwera, rekao je za BBC da su tijela studenata i štićenika počeli primati oko 01:00 – otprilike tri sata nakon što je napad počeo u petak navečer.

Napomenuo je da su od 20 tijela koja su primili, 18 bila tijela studenata.

Pet preživjelih se trenutno oporavlja u bolnici. Jedna od njih je i djevojčica koja je u kritičnom stanju na odjeljenju intenzivne njege. Hirurg je savjetovao da se ne bi smjela pomjerati zbog teške povrede glave udarcem čekićem od strane pobunjenika.

Bwambare je rekao da samo jedno tijelo nije uzeto iz mrtvačnice. U nedjelju su ožalošćene porodice sahranile 21 učenika, navodi ugandski list New Vision.

Ležeći na bolničkom krevetu, Julius je izrazio žaljenje što nije mogao prisustvovati njihovoj sahrani. Rekao je da bi volio da je vojnik koji može uzvratiti i spasiti živote svojih prijatelja i kolega.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,