Četvrtak, 30. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Najveća temperatura ikad: Projekcija prognoze za 2050. već se ostvaruje

Preuzmite sliku

Prije dvije godine prognostičari u Ujedinjenom Kraljevstvu proveli su eksperiment, odnosno istražili su kako bi njihove prognoze mogle izgledati 2050. godine?

Klimatska kriza dovodi do ekstremnih vremenskih uslova u cijelom svijetu, a temperature na sjevernim geografskim širinama posebno su osjetljive na te promjene. Stoga su meteorolozi iz UK Met Officea, službene agencije za vremensku prognozu u Ujedinjenom Kraljevstvu, u ljeto 2020. godine istražili dugoročne klimatske modele kako bi saznali kakve će temperature prognozirati za otprilike tri desetljeća.

“Ovo nije stvarna vremenska prognoza već primjeri vjerojatne prognoze na temelju klimatskih projekcija”, pisalo je na grafici Met Officea. Međutim, u ponedjeljak i utorak, “vjerovatno” postaje stvarnost, 28 godina ranije.

Atmosferski naučnik sa Sveučilišta Columbia u New Yorku Simon Lee primijetio je zapanjujuću sličnost između prognoze za 2050. godinu i prognoze za početak sljedeće sedmice u Ujedinjenom Kraljevstvu.

“Današnja prognoza za utorak šokantno je identična za velike dijelove zemlje”, napisao je na Twitteru, dodajući u kasnijoj objavi kako ono što dolazi u utorak daje uvid u budućnost.

Prvi put u historiji izdano crveno upozorenje za vrućinu

Za 30 godina ova će se prognoza činiti prilično uobičajenom. Predviđa se da će početkom sljedećeg tjedna u Ujedinjenom Kraljevstvu temperature biti 10 do 15 stepeni više od uobičajenih. Najviša temperatura bi se po prvi put mogla približiti 40 stepeni Celzijevih, što je meteorologe potaknulo da prvi put u historiji izdaju “crveno” upozorenje za vrućinu. Najveća temperatura ikada izmjerena bila je 38.7 stepeni Celzijevih u Botaničkom vrtu u Cambridgeu 2019. godine.

“Klimatske promjene već su uticale na mogućnost ekstremnih temperatura u Ujedinjenom Kraljevstvu. Šansa za prekoračenje 40 stepeni brzo raste, rekao je naučnik za klimatske atribucije Met Officea Nikos Christidis. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,