Ponedjeljak, 27. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Najopasniji trenutak dosad: Svijet je u strahu, gdje će nas odvesti napad Irana na Izrael

Preuzmite sliku

Bilo je nekoliko trenutaka u posljednjih šest mjeseci kada se u Washingtonu DC-ju mogla osjetiti akutna geopolitička tjeskoba s Bliskog istoka.

U satima nakon Hamasovih napada 7. oktobra postojao je duboki osjećaj “šta sada?”

Od tada je bilo nekoliko tjeskobnih tačaka.

Ali bez sumnje, ovaj je trenutak, najopasniji dosad, nadaleko, piše u svojoj analizi SkyNews o napadu Irana dronovima na Izrael.

Direktni napad Irana na Izrael nazvao je napadom bez presedana.

Mark Stone je potcrtao da posljedice neće mnogo utjecati na promjenu efekta koji je napad već postigao: Izraelci će se osjećati duboko ranjivima i izraelska vlada će se osjećati prisiljenom uzvratiti.

“Čak i ako je Iran izračunao strategiju “maksimalnog nastupa/minimalnog utjecaja” – koja će se najvjerovatnije postići korištenjem bespilotnih letjelica – šanse za pogrešnu procjenu su ogromne”, navodi on.

Odabirom dronova Iran ponavlja provjerenu metodu napada. Roj bespilotnih letjelica kamikaza pogodio je saudijska naftna postrojenja 2019., ne ubivši nikoga, ali koštajući saudijsku trgovinu naftom milione. Današnji dronovi su sofisticiraniji.

U svemu tome postoji i duboki psihološki aspekt koji će ovaj napad ostaviti na Izraelce.

Otkako je Izrael prije 13 dana donio odluku da ubije dva iranska generala unutar iranskog konzulata u Damasku, u Siriji, znali su da će to izazvati odgovor.

Iran je rekao da će njihov odgovor biti “kalibriran”. To je protumačeno kao “ograničeno” kako ne bi izazvalo masovni odgovor Izraela i regionalni rat.

Predsjednik SAD Joe Biden vratio se u Bijelu kuću sa svog vikend odmora dan ranije. Kao američki predsjednik, sposobnost da situaciju kontrolira, da ograniči spiralu, je njegova.

To je veliki test za Bidena jer se dosada pokazalo da ima ograničen utjecaj na regionalnu krizu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,