Srijeda, 17. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Naftna mrlja duga 30 km: Huti pogodili brod, prijeti katastrofa

Preuzmite sliku

Teretni brod koji nakon napada Huta stoji napušten u Adenskom zaljevu, iza sebe ostavlja veliku naftnu mrlju što je dovelo do ekološke katastrofe za koju je Središnje zapovjedništvo SAD-a u petak reklo da bi se mogla pogoršati.

Teretni brod Rubymar, registriran u Britaniji, a koji je plovio pod zastavom Belizea i kojim je upravljao Libanon, prevozio je zapaljivo gnojivo. Oštećen je u nedjelju u raketnom napadu za koji su odgovornost preuzeli jemenski pobunjenici, piše Jutarnji.hr

Posada je evakuirana u Džibuti nakon što je jedan projektil pogodio bok broda, nakon čega je voda ušla u strojarnicu, a krma popustila, rekao je operater broda Blue Fleet Group.

Drugi projektil pogodio je palubu broda, no nije uzrokovao neku veću štetu, rekao je za AFP izvršni direktor Blue Fleet GroupRoy Khoury.

CENTCOM je rekao da je brod usidren, ali u njega polako prodire voda. Iza sebe je ostavio naftnu mrlju dugu oko 30 kilometara.

‘M/V Rubymar je u trenutku napada prevozio više od 41.000 tona gnojiva, koje se moglo istresti u Crveno more i pogoršati ovu ekološku katastrofu‘, stoji u objavi na Twitteru.

Operater broda rekao je u četvrtak da bi ove sedmice brod mogao biti odvučen u Džibuti.

Khoury je rekao da brod još uvijek pluta i podijelio je sliku snimljenu u srijedu na kojoj se vidi njegova krma nisko u vodi.

Na pitanje hoće li brod potonuti, Khoury je rekao da ‘za sada nema rizika, ali uvijek postoji ta mogućnost‘.

Napadi Huta potaknuli su neke brodarske firme da obiđu južnu Afriku kako bi izbjegli prolaz kroz Crveno more, kroz koje inače prolazi oko 12 posto ukupne globalne pomorske trgovine.

Na konferencija UN-a za trgovinu i razvoj prošlog je mjeseca upozoreno da je obima komercijalnog prometa koji prolazi kroz Sueski kanal pao za više od 40 posto u posljednja dva mjeseca.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , , , ,