Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Nacrt rezolucije SZO: Izrael mora poštovati humanitarne obveze

Preuzmite sliku

Nacrt rezolucije koji je 17 zemalja i Palestina predložilo Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji od Izraela traži da u potpunosti poštuje obvezu zaštite medicinskog i humanitarnog osoblja u pojasu Gaze, koju bombardira izraelska vojska.

Tekst rezolucije trebao bi biti razmotren na posebnoj sjednici izvršnoga odbora Svjetske zdravstvene organizacije u nedjelju, sazvanoj kako bi se raspravilo o situaciji na okupiranom palestinskom teritoriju, uključujući i istočni Jeruzalem.

Nacrt rezolucije predložili su Alžir, Saudijska Arabija, Bolivija, Kina, Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati, Indonezija, Irak, Jordan, Libanon, Malezija, Maroko, Pakistan, Palestina, Katar, Tunis, Turska i Jemen.

“Izvršni odbor zabrinut je zbog katastrofalne humanitarne situacije koja prevladava na okupiranom palestinskom teritoriju, uključujući i istočni Jeruzalem, a posebno zbog vojnih operacija koje se vode u pojasu Gaze”, stoji u preambuli nacrta rezolucije.

U tekstu se izražava zabrinutost zbog opsade i širine “štete nanijete sektoru javnoga zdravstva” te se upozorava na rizike kojima je izloženo javno zdravstvo, higijenske uvjete i prenapućena skloništa.

Izrael drži pod potpunom opsadom palestinski teritorij od 9. oktobra, dva dana nakon napada Hamasa na Izrael u kojemu je ubijeno 1200 osoba, ponajviše civila te zarobljeno oko 240 talaca, prema podacima izraelskih vlasti. U nacrtu rezolucije ne spominje se napad Hamasa.

Uz ostalo, u nacrtu rezolucije stoji da se od “okupacijske sile” tražie da “zajamči da će poštovati i zaštititi medicinsko osoblje i humanitarne radnike, njihova prijevozna sredstva i materijal, kao i bolnice i druge medicinske ustanove”.

Izvršni odbor SZO čine 34 zemlje članice i ima važnu ulogu u provođenju odluka Svjetske zdravstvene skupštine. (Anadolija)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje