Petak, 23. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Na ulicama SAD-a pojavila se nova opasna droga: Evo što je ‘tranq‘ i zašto su stručnjaci posebno zabrinuti

Preuzmite sliku

Nova droga – sedativ koji se koristi za životinje – sve se više probija na tržištu ilegalnih droga u Kaliforniji, a lokalni su dužnosnici zabrinuti da bi njen dolazak mogao pogoršati ionako alarmantnu krizu predoziranja, piše njemačka novinska agencija dpa.

Utvrđeno je da je ksilazin, poznat kao “tranq”, pridonio malom broju smrti od predoziranja u San Franciscu i Los Angelesu, što ukazuje na to da je lijek koji veterinari koriste za umirenje životinja već počeo ulaziti u ponudu ilegalnih droga na ulicama dva grada.

U San Franciscu četiri osobe koje su umrle između decembra i januara imale su niske nivoe ksilazina u svojim organima, zbog čega je gradski odjel za javno zdravstvo izdao upozorenje o lijeku, napominjući da bi se mogao miješati s drugim lijekovima poput fentanila i heroina, bez znanja korisnika.

Dr. Gary Tsai, direktor odjela za prevenciju i kontrolu zlouporabe supstanci u Odjelu za javno zdravstvo okruga Los Angeles, rekao je da su tragovi lijeka pronađeni u truplu žrtve predoziranja 2021. godine.

Iako lokalno nisu otkriveni drugi slučajevi dr. Tsai je rekao da nedostatak svijesti i testiranja za ksilazin može značiti da se njegov stvarni učinak premalo prijavljuje.

“Budući da nije tako čest, ne testira se rutinski”, rekao je.

“Moguće je da ga ima više vani.”

Tsai ističe da se tranq sve više pojavljuje širom zemlje, obično pomiješan s opioidima kako bi se pojačao njihov učinak.

Američki pravosudni dužnosnici objavili su da je tranq prvo uočen kao ulična droga u Puerto Ricu, ali su zatim otkrili da se počeo probijati do država na sjeveroistoku SAD-a.

“Još nije toliko uobičajen, ali slično fentanilu, rašireniji je na istočnoj obali i kreće se prema zapadu”, rekao je Tsai. “To je nešto što zabrinjava.”

U izvještaju iz oktobra 2022. savezna uprava za suzbijanje droga (DEA) upozorila je da se ksilazin sve više otkriva u nedopuštenim drogama.

Iako se droga ponekad koristi samostalno, DEA je izvijestila da se najčešće nalazi u kombinaciji s drugim tvarima, uključujući fentanil, kokain i heroin.

Ksilazin se prvenstveno koristi u veterinarskoj praksi kao relaksans mišića životinja i nije odobren za ljudsku upotrebu.

“Također bi mogao privući one koji traže produljeno djelovanje droga jer ovisnici navode da ksilazin ima mnoge iste učinke  kao i opioidi, ali s dugotrajnijim učinkom od samog fentanila”, navodi se u izvještaju DEA-e.

Drogu je teško otkriti jer, kao sedativ, stvara iste učinke kao i opioidi s kojima se često miješa, poput pospanosti, usporenog disanja i nižeg krvnog pritiska, rekao je Tsai.

Otkriveno je da se kod ljudi koji ubrizgavaju ksilazin pojavljuje oštećenje tkiva kao što su čirevi ili ranice, a u nekim slučajevima to može rezultirati amputacijom.

Tsai dodaje da nalokson, lijek koji se koristi za liječenje predoziranja opioidima, nema nikakvog učinka na predoziranje ksilazinom.

“Glavni je razlog za brigu to što smo već usred najgore krize predoziranja u povijesti, na nacionalnoj i lokalnom nivou”, rekao je. “To bi povećalo smrtnost od predoziranja.”

Rizik je toliko visok da je krajem godine američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) poslala obavijest zdravstvenim službama upozorenje da prisutnost ksilazina može čak umanjiti učinak naloksona kod predoziranja fentanilom i heroinom.

Ne postoji poznati lijek koji bi poništio učinke ksilazina.

FDA je preporučio službama da nastave koristiti nalokson kod sumnje u predoziranje opioidima i “osiguraju odgovarajuće potporne mjere pacijentima koji ne reagiraju na nalokson”.

Uprkos tome što nalokson nema učinka na ksilazin, Tsai se složio da ipak ima smisla koristiti nalokson u slučaju predoziranja u nastojanju da se ponište učinci uzrokovani opioidima i povećaju šanse za preživljavanje.

Poput većine dijelova zemlje, okrug Los Angeles zadnjih je godina doživio dramatičan i alarmantan porast broja smrtnih slučajeva od predoziranja, uglavnom potaknut brzim širenjem fentanila i njegovom upotrebom u ilegalnim drogama.

U 2019. u tom okrugu zabilježeno je 1652 smrtna slučaja od predoziranja, uključujući 462 povezana s fentanilom, prema podacima losangeleskog odjela za javno zdravstvo.

Do 2021. broj smrti od nenamjernog predoziranja u tom gradu porastao je na 2741, od kojih je 1504 uzrokovano fentanilom.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,