Srijeda, 17. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Na predizbornom skupu ubijen kandidat za predsjednika Ekvadora

Preuzmite sliku

Predsjednički kandidat u Ekvadoru Fernando Villavicencio ubijen je iz vatrenog oružja na kraju predizbornog skupa u Quitu.

Počinitelj ubistva ubrzo je identificiran, ali je podlegao povredama tokom hapšenja.

Videozapisi predizbornog skupa, objavljeni na društvenim mrežama, prikazuju ljude u bijegu i vrištanje dok se čuje pucnjava u kojoj je ubijen 59-godišnji predsjednički kandidat.

Osumnjičeni počinitelj preminuo je od povreda zadobivenih tokom hapšenja, objavio je ured glavnog državnog tužioca na platformi X.

Villavicenciova stranka Movimiento Construye objavila je na X-u da su naoružani ljudi napali njene urede u Quitu.

“U znak sjećanja na njegovu borbu uvjeravam vas da ovaj zločin neće ostati nekažnjen”, napisao je predsjednik Guillermo Lasso na društvenoj mreži. Dodao je da je organizirani kriminal u zemlji “otišao jako daleko” te poručio počiniteljima da će “sva težina zakona pasti na njih”.

Villavicencio, iz andske pokrajine Chimborazo, bio je bivši član sindikata u državnoj naftnoj kompaniji Petroecuador, a kasnije je kao novinar ukazao na navodne milionske gubitke u naftnim ugovorima.

Vezano uz naftni biznis, u utorak je podnio prijavu državnom odvjetništvu, ali pojedinosti o njegovoj prijavi nisu objavljene.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje