Nedjelja, 26. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Na festivalu cvijeća u Maleziji predstavljeno 400.000 cvjetova

Preuzmite sliku

U malezijskom gradu Putrajaya u toku je tradicionalni festival cvijeća “Royal Floria Putrajaya 2022”, na kojem je predstavljeno više od 400.000 cvjetova i drugih biljaka, među kojima je 10.000 orhideja.

Prvo izdanje festivala održano je 2007. godine, a ove godine traje od 29. augusta do 11. septembra tokom cijelog dana.

Otvorenju ovogodišnjeg izdanja prisustvovala je i kraljica Malezije Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah. Ovo je ujedno najveći festival cvijeća koji se održava u čast kralja Sultana Abdullaha Shaha i kraljice Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah.

Orhideja je ove godine cvijet koji je tema festivala na kojem je izloženo oko 10.000 orhideja.

Festival dvije godine nije organiziran zbog pandemije COVID-19, a sada je ponovo donio radost u Putrajayu.

Specijalno dizajnirani vrt posvećen je medicinskim radnicima na prvoj liniji borbe protiv COVID-19.

Festival, koji je organiziran uz podršku federalnog Ministarstva turizma, umjetnosti i kulture, održava se u periodu kada se u Maleziji obilježava Dan nezavisnosti zbog čega je i posjećenost veća od očekivane.

Shafini Ashraq, predstavnik organizatora, u izjavi za AA navodi kako imaju za cilj da pomenuti festival bude poznatiji od onih u Chelseaju odnosno Melbourneu.

Ističe je kako je Malezija svoje granice turistima ponovo otvorila 1. aprila i da gosti uveliko stižu.

Posebno važan dio turističke ponude je i festival za kojeg Shafini Ashraq vjeruje da će ove godine privući pola miliona posjetilaca.

“Turisti, pogotovo oni koji dolaze s djecom i parovi, koji imaju priliku posjetiti festival su oduševljeni i očarani ponudom”, vjeruje Shafini.

Posjetioci imaju priliku vidjeti razne vrste cvijeća zastupljene u Maleziji, ali i drugim zemljama, kao i kupiti sadnice.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje