Petak, 1. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Muslimanka prijavila Starbucks zbog natpisa “ISIS” na njenoj čaši

Preuzmite sliku

Barmen zaposeln u Starbucksu na čaši 19-godišnje muslimanke napisao je ‘ISIS’ zbog čega je Aishah odlučila da prijavi Starbucks, jedan od najpopularnijih svjetskih lanaca kafeterija.

Zaposlenik je kazao kako je u pitanju nenamjerna greška jer navodno nije dobro čuo. Naime, on je na čaši napisao ‘ISIS’ (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) umjesto njenog imena “Aishah”.

Međutim, mlada muslimanka je ubijeđena da je sve urađeno namjerno. Također, kaže da je bilo nemoguće da njeno ime nije čuo ispravno, a smatra da je natpis ‘ISIS’ bio zbog toga jer je bila u hidžabu.

“Ova riječ uništava ugled muslimana širom svijeta. Ne mogu vjerovati da se tako nešto može smatrati prihvatljivim”, rekao je uvrijeđena gošća kafeterije.

Menadžer Starbucksa rekao je da njegovi zaposlenici nisu imali pojma da vrijeđaju posjetitelje, a ono što se dogodilo bila je samo velika greška.

Aishah su nakon neprijatnosti koju je doživjela uručili poklon-kartu u iznosu od 25 dolara i donijeli joj besplatan napitak, ali ona nije bila zadovoljna time i odmah je podnijela pritužbu na trgovački lanac Target u sklopu kojeg se nalazi Starbucks.

Predstavnik kompanije Target također je uvjeravao Aishah da je Starbucksu strogo zabranjena diskriminacija i uznemiravanje u bilo kojem obliku, a nakon što je ispitao ovaj incident, advokati kaže da nisu pronašli krivičnu odgovornost.

Međutim Aisha želi istrajati i obratila se Vijeću za američko-islamske odnose čiji su branitelji ljudskih prava zatražili trenutno otpuštanje zaposlenika Starbucksa.

Osim toga, insistiraju na provođenju aktivnosti informisanja zaposlenika kafića kako bi se spriječili slični incidenti. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,