Nedjelja, 19. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Muslimani u Americi poručili Bidenu: Nema prekida vatre u Gazi, nema glasova!

Preuzmite sliku

Muslimani u Americi i neki aktivisti Demokratske stranke poručili su da će raditi na mobilizaciji miliona muslimanskih glasača da uskrate donacije i glasove za ponovni izbor predsjednika Joea Bidena na predsjedničkim izborima 2024. osim ako odmah ne poduzme korake da osigura prekid vatre u Gazi.

Nacionalno muslimansko demokratsko vijeće, koje uključuje čelnike Demokratske stranke iz žestoko sukobljenih država koje će vjerovatno odlučiti na izborima, kao što su Michigan, Ohio i Pennsylvania, pozvalo je Bidena da iskoristi svoj uticaj na Izrael kako bi posredovao u prekidu vatre do danas poslijepodne po lokalnom vremenu, javlja Reuters.

U otvorenom pismu pod naslovom “Ultimatum o prekidu vatre 2023.”, muslimanski čelnici obećali su mobilizirati birače muslimane da “uskrate odobravanje, podršku ili glasove za bilo kojeg kandidata koji podržava izraelsku ofanzivu protiv palestinskog naroda”.

– Bezuslovna podrška vaše administracije, uključujući finansiranje i naoružanje, odigrala je značajnu ulogu u održavanju nasilja koje uzrokuje civilne žrtve i narušila je povjerenje birača koji su vam prije vjerovali – napisalo je vijeće.

Ovo pismo je posljednji znak rastućeg bijesa i frustracije u arapskim i muslimanskim američkim zajednicama zbog Bidenovog neuspjeha da osudi izraelske napade na Pojas Gaze nakon napada Hamasa iz Gaze 7. oktobra za koji izraelski dužnosnici kažu da su ubili 1.400 ljudi i uzeli 239 talaca.

Muslimani Amerikanci u Minnesoti, koju Biden planira posjetiti u srijedu, prošle su sedmice izdali sličan ultimatum o prekidu vatre, s rokom do utorka u podne. Rekli su da planiraju protest u srijedu kada predsjednik posjeti njihovu državu.

Biden je prošlog četvrtka bio domaćin sastanka s nekolicinom muslimanskih vođa, rekao je dužnosnik Bijele kuće, dodajući da se dužnosnici administracije nastavljaju sastajati s članovima arapske i muslimanske zajednice zabrinuti Bidenovim načinom na koji se nosi s krizom.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,