Subota, 2. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Muslimani širom svijeta obavljaju posljednje pripreme pred ramazan

Preuzmite sliku

Muslimani širom svijeta obavljaju posljednje pripreme uoči ramazana, mjesec posta muslimana, koji počinje 23. marta.

Ljudi u gradovima širom Iraka i Jemena obavljaju posljednje kupovine i pripreme prije nastupanja muslimanskog mjeseca posta.

Muslimani u Pakistanu također završavaju posljednje pripreme uoči predstojećeg mjeseca ramazana, pa su u trgovinama i na ulicama primjetne velike gužve.

Trgovci u Palestini se također nadaju se da će tržište, koje je stagniralo zbog inflacije i rasta cijena, oživjeti tokom ramazana.

Ulice u gradovima Saudijske Arabije su posebno ukrašeni povodom nastupanja ramazana.

Prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, zalaskom sunca u srijedu, 22. marta, nastupa mjesec ramazan i tada će se klanjati prva teravija, dok će prvi dan posta biti u četvrtak, 23. marta. Nakon mjeseca posta muslimani dočekuju Ramazanski bajram, jedan od dva najveća muslimanska praznika, a bajram-namaz je u petak, 21. aprila.

Rijaset Islamske zajednice će tokom ovog mjeseca organizirati brojne vjerske aktivnosti, te jedinstvene programe povodom obilježavanja značajnijih datuma, odnosno mubarek noć Lejletul-bedra, Fethu-Mekke i Lejletul-kadra.

Ramazan je deveti mjesec hidžretskog kalendara koji muslimani i muslimanke provode u postu od zore do zalaska sunca, nastojeći steći Božije zadovoljstvo, moralno pročišćenje i duhovnu snagu.

Prema islamskom učenju, u ovom odabranom mjesecu nalazi se noć Lejletu-l-kadr u kojoj je ljudima počelo spuštanje Božije objave Kur'ana i noć Bedra, historijskog događaja koji je snažno usmjerio povijest islama.

Ramazan je najvažniji mjesec za muslimane širom svijeta, pa i za one koji vjekovima žive u Bosni i Hercegovini i čuvaju ramazansku tradiciju. (Anadolija)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,