Srijeda, 21. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Muškarac u SAD-u optužen da je ubio dječaka jer je musliman

Preuzmite sliku

Muškarac u SAD-u optužen je za ubistvo i druge zločine iz mržnje nakon što je izbo dječaka (6) i ženu (32) samo zato što su bili muslimanske vjere.

Joseph Czuba (71) je u Plainfieldu, Illinoisu, napao nožem dvoje ljudi pri čemu je ubio maloljetnika i ranio žensku osobu. Policija navodi da je napad bio potaknut trenutnim sukobom između Hamasa i Izraela. Američki predsjednik Joe Biden rekao je da mu je muka zbog ovog napada na majku i sina, koji su bili Palestinci-Amerikanci.

“Ovakvom užasnom činu mržnje nema mjesta u Americi. To se protivi našim temeljnim vrijednostima. Moramo kao Amerikanci odbaciti islamofobiju i sve oblike netrpeljivosti i mržnje”, kazao je Biden.

Czuba je optužen za ubistvo prvog stepena, pokušaj ubistva prvog stepena, zločine iz mržnje i teške povrede. U subotu ujutro je policija zaprimila poziv od žene koja je rekla da ju je napao njezin stanodavac u Plainfieldu te da je otrčala u kupatilo.

Kada su policajci stigli na mjesto događaja, pronašli su ženu i dječaka s višestrukim ubodima nožem na prsima, torzu i gornjim ekstremitetima. Obje žrtve su prevezene u bolnicu, no dječak je preminuo. Kasnije je utvrđeno da je dijete izbodeno 26 puta. Majka ima ozbiljne ozljede, ali ljekari očekuju da će preživjeti, piše BBC.

Policija je pronašla Czubu kako sjedi na tlu u blizini prilaza stambenom objektu, stoji u saopćenju.

“Detektivi su utvrdili da su obje žrtve u ovom brutalnom napadu bile na meti osumnjičenika jer su bili muslimani. Napad je potaknut zbog sukoba u koji su uključeni Hamas i Izrael”, dodao je šerifov ured.

Ubijeni dječak, Wadea al-Fayoume, rodio se u SAD-u, dok je njegova majka Hanaan Shahin, porijeklom iz Zapadne obale, došla u zemlju prije 12 godina. Wadea je prije nekoliko sedmica proslavio rođendan.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,