Četvrtak, 22. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Motaz Azaiza: Uradio sam što sam mogao, okruženi smo tenkovima. Pitanje je života ili smrti

Preuzmite sliku

Iako je imao želju da putuje svijetom i bilježi ljepote različitih kultura, a posebno svoje rodne Palestine, novinaru i fotografu Motazu Azaizi, genocid je ugasio snove.

Motaz Azaiza rizikuje svoj život, ne jede, ne spava, a izložen je opasnosti jednako kao i svi drugi stanovnici Gaze. Ipak, ne odustaje od svoje misije. Zahvaljujući internetu i društvenim mrežama Motaz je postao planetarno poznat.

Izgubio je svoje prijatelje, kuća njegove porodice  u kojoj je bilo 15 osoba je bombardovana. Doživio je i prijetnje od pripadnika Izraelske vojske.  Prijetili su mu zbog njegovog izvještavanja o dešavanjima u Gazi i tražili da napusti Gazu ako želi spasiti svoj život, prenosi Tuzlanski.ba.

Večeras je na svom instagram profilu objavio fotografiju sa slijedećim opisom: “Sada je pitanje života ili smrti. Uradio sam sve što sam mogao. Okruženi smo Izraelskim tenkovima.”

“Faza riskiranja života kako bi se pokazalo šta se događa sada je gotova i započela je faza pokušaja preživljavanja. Pokazao sam dovoljno i Bog zna da je sve to bilo za njega i za moju zemlju. Trenutno živimo pod unutarnjom opsadom. Ne možemo ići na jug ili sjever. Izraelski tenkovi okružuju centralno područje s juga i sjevera. Naša je situacija tragična više nego što možete zamisliti. Upamtite da nismo zadovoljni da nas dijele, mi smo nacija koju ubijaju i pokušavaju nas etnički očistiti. U ovome svemu smo sami.” navodi Motaz.

  • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje