Srijeda, 29. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Monstrum koji je ubio 10 crnaca dobio doživotni zatvor. Rođak žrtve ga se pokušao dočepati u sudnici

Preuzmite sliku

Mladi pristaša ideologije prevlasti bijelog nad crnačkim stanovništvom osuđen je danas na doživotni zatvor bez mogućnosti pomilovanja zbog ubistva desetero Afroamerikanaca 2022. u Buffalu, na zapadu američke savezne države New York.

Payton Gendron (19) priznao je krivnju za ukupno 15 tačaka optužbe uključujući ubistvo i terorizam motiviran mržnjom zbog masovne pucnjave u Buffalu 14. maja.

Jedan od najsmrtonosnijih napada zadnjih godina u SAD-u

Nakon što je o napadu govorilo nekoliko rođaka ubijenih, Gendron se ispričao porodicama žrtava rekavši da sada ne može vjerovati što je učinio te se nada da njegov zločin neće motivirati druge da slijede njegov primjer. Riječ je o jednom od najsmrtonosnijih napada počinjenih zadnjih godina u Sjedinjenim Državama.

“Jako mi je žao zbog sve boli koju sam nanio žrtvama i porodicama”, rekao je Gendron. “Ne mogu izraziti koliko žalim zbog svih odluka koje su dovele do postupaka 14. maja. Učinio sam užasnu stvar tog dana. Pucao sam i ubio ljude jer su bili crnci”, dodao je.

Uoči izricanja presude, član porodice jednog od ubijenog krenuo je prema Gendronu, ali je policija spriječila veći incident.

Gendron je uživo emitirao video napada na streaming platformi Twitch pošto je na internetu objavio rasistički tekst u kojem je detaljno opisao svoju inspiraciju drugim rasno motiviranim masovnim ubojstvima, rekle su vlasti.

Gendron je prva osoba u New Yorku optužena za domaći teroristički čin motiviran mržnjom prema zakonu savezne države iz 2020. Neki od rođaka žrtava rekli su da žele da Gendron dobije doživotnu zatvorsku kaznu.

“Ne želim ti smrtnu kaznu”, rekao je Wayne Jones, jedini sin ubijene Celestine Chaney. “Volio bih da te održe na životu tako da moraš patiti s mišlju o tome što si učinio do kraja života”, dodao je.

Htio je ubiti što više crnaca

Smrtna kazna ne postoji u državi New York, ali Gendron može biti osuđen na smrt po saveznoj optužbi.

Tužioci kažu da je napadač ciljao supermarket Tops Friendly Markets u afroameričkoj četvrti Buffala s namjerom da ubije što više Afroamerikanaca. Ubio je 10 ljudi, a troje je ranio. Dvoje preživjelih su bijelci, kažu dužnosnici. Žrtve su imale u rasponu od 20 do 86 godina.

Gendrona čeka suđenje po 27 optužbi saveznih tužitelja. (Index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,