Petak, 23. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Mladu You Tube zvijezdu ubio otac jer nije htjela da živi s njim

Preuzmite sliku

Mladu You Tube zvijezdu Tibu al-Ali ubio je otac u Iraku, a ovaj zločin doveo je do velikog gnjeva javnosti.

Tibu je otac ubio 31. januara u južnoj provinciji Divanija, objavio je na Twitteru portparol ministarstva unutrašnjih poslova Sad Man, prenosi nova.rs.

Policija je pokušala da posreduje između Tibe, koja je živjela u Turskoj i bila je u posjeti Iraku, i njenih rođaka da „na miran način riješe porodični spor“, rekao je Man.

Neprovjereni snimci razgovora između Tibe i njenog oca ukazuju na to da je on bio nezadovoljan njenom odlukom da živi sama u Turskoj.

Kćerku je brutalno ubio kada se vratila kući za praznike. Tiba je, inače, snimala klipove za svoj YouTube kanal, na kojima se često pojavljivao njen vjerenik.

@c4news Iraqi Youtuber Tiba Al-Ali has been killed by her father in a so-called ‘honour killing’ – where a woman is murdered by a male member of her family for supposedly bringing ‘shame’ upon the community. #news #iraq #honourkilling #tibaalali ♬ original sound – Channel 4 News

Tiba je, prema riječima daljih rođaka, sa porodicom otputovala u Tursku 2017. godine, ali je odbila da se sa njima vrati u Irak.

Njena smrt izazvala je uzbunu među Iračanima na društvenim mrežama, koji su pozvali na proteste u Bagdadu kako bi tražili pravdu zbog ubistva.

„Žene u našim društvima su taoci zaostalih običaja zbog odsustva pravnih sredstava odvraćanja i vladinih mjera — koje trenutno nisu srazmjerne veličini zločina nasilja u porodici“, napisao je političar Ala Talabani na Twitteru, prenosi Times of Israel.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,