Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ministar vanjskih poslova Saudijske Arabije: Spremni smo priznati Izrael ako se uspostavi palestinska država

Preuzmite sliku

Ministar vanjskih poslova Saudijske Arabije rekao je da bi kraljevstvo moglo priznati Izrael ako se postigne sveobuhvatan sporazum koji uključuje uspostavljanje palestinske države, javlja Reuters.

“Slažemo se da regionalni mir uključuje mir za Izrael, ali to se može dogoditi samo kroz mir za Palestince kroz palestinsku državu”, rekao je princ Faisal bin Farhan na panelu na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu.

Upitan da li bi Saudijska Arabija tada priznala Izrael kao dio šireg političkog sporazuma, rekao je: “Svakako”.

Princ Faisal je rekao da je osiguravanje regionalnog mira kroz stvaranje palestinske države “nešto na čemu smo zaista radili s američkom administracijom, i što je relevantnije u kontekstu Gaze”.

Nakon izbijanja rata između Izraela i palestinske grupe Hamas koja vlada Gazom u oktobru, Saudijska Arabija je zaustavila incijativu koju podržavaju SAD da kraljevstvo normalizira veze s Izraelom, rekla su dva izvora upoznata s stavom Rijada.

Prije 7. oktobra, kada su borci Hamasa koji podržava Iran pokrenuli napad na južni Izrael, i izraelski i saudijski lideri su signalizirali da se stabilno kreću ka uspostavljanju diplomatskih odnosa koji su mogli preoblikovati Bliski istok.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,