Subota, 25. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Meta pojasnila razloge zbog čega su ugašeni palestinski profili sa milionima pratilaca

Preuzmite sliku

Meta, vlasnik Instagrama i Facebooka, danas je izdala saopštenje u kojem ističe da su otkrili mogući pokušaj hakovanja na propalestinskim računima sa milionima pratilaca, te ugasilo naloge dok je pokušavalo doći do vlasnika naloga. 

Nalog @eye.on.palestine imao je više od 6 miliona pratilaca na Instagramu prije nego što je iznenada ugašen sinoć. Rezervni nalog, @eye.on.palestine2, takođe je bio nedostupan u srijedu, kao i povezani Facebook račun i Threads račun.

Na profilima su se nalazile medijske objave iz ratom zahvaćene Gaze, uključujući video zapise i slike povrijeđenih ljudi. Nije jasno ko je vlasnik profila, kao ni koliko ljudi je objavljivalo na profilima.

U srijedu navečer, posjetiocima se pojavila poruka: “Žao nam je, ova stranica nije dostupna.”

Gašenje računa izazvao je bijes među pratiocima. U objavama na X, neki pratioci su gašenje stranica protumačili kao primjer antipalestinske cenzure.

Međutim, Meta je kasno u srijedu poručila da je onemogućila račune iz sigurnosnih razloga.

“Ovi računi su prvobitno zaključani iz sigurnosnih razloga, a mi radimo na tome da uspostavimo kontakt sa vlasnicima naloga kako bismo osigurali da imaju pristup”, rekao je glasnogovornik Mete Andy Stone u izjavi. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,